Başta linyit ve bakır rezervi olmak zengin yer altı kaynaklarının yanı sıra su, güneş ve rüzgar potansiyeliyle gelecekte Türkiye'nin enerji üssü olmaya aday Kahramanmaraş, ülkenin elektrik enerjisinin yüzde 8'ini karşılıyor.
Enerji kaynakları açısından verimli coğrafyaya sahip kentte bağlı Afşin ve Elbistan ilçelerindeki kömür yataklarının Türkiye'deki mevcut linyit rezervinin yüzde 44'lük kısmını karşılayacak kapasitesi bulunuyor. Bölgede aynı zamanda 1 milyar ton bakır rezervi bulunuyor.
- Yaklaşık 32 yıl önce kurulan Afşin-Elbistan A Termik Santrali, bin 355 megavatlık kurulu gücüyle, 24 yılda yaklaşık 200 milyon tonun üzerinde linyit kömürü işleyip, 98 milyar kilovatsaat elektrik enerjisi üreterek ülke ekonomisine önemli katkı sağladı. 2012'de faaliyete başlayan B Termik Santrali ise bin 440 megavatlık kurulu gücüyle Türkiye'nin önemli enerji santrali arasında yer alıyor.
Kilometreye düşen su kaynakları bakımında Türkiye'de birinci, dünyada ise üçüncü sırada yer alan Kahramanmaraş, Elbistan ilçesinden doğarak Akdeniz'e dökülen yaklaşık 220 kilometre uzunluğundaki Türkiye'nin en önemli nehirlerini bünyesinde bulunduruyor. Bu zenginliğin enerjiye dönüştüğü kentte, 32'si aktif ve 25'i inşa aşamasında 57 hidroelektrik santrali bulunuyor. Yapılan son yatırımlarla yaklaşık 4 milyar liralık HES projesi hayata geçirildi.
Güneş ve rüzgardan enerji elde etme açısından da önemli potansiyele sahip Kahramanmaraş'ta, kurulu 1, proje aşamasında da 2 rüzgar enerji santraliyle kurulu 14, proje aşamasında 150 güneş enerji santrali projesi bulunuyor. Kent, rüzgar enerjisinde 27,5 megavat, güneşte ise 19 megavat kurulu güce sahip.
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (KMTSO) Serdar Zabun yaptığı açıklamada, sanayi kenti Kahramanmaraş'ın tükettiği elektrik enerjisinden fazlasını üreten bir kent olduğunu söyledi. Yenilenebilir kaynaklardan daha fazla faydalanılması gerektiğine işaret eden Zabun, doğalgaz gibi dışa bağlı olunan kaynaklarla enerji üretiminin sürekli dış ticaret açığı doğurduğunu belirtti.
Kahramanmaraş'ta bazı işletmelerin güneş enerjisinden faydalanma yolunda ilerlediğini aktaran Zabun, şunları kaydetti:
"İnşallah bu müracaatlar gerçekleşmeye başladığında çatılarımızda güneş enerjisinden yararlanan, kendi enerjisini doğal kaynaklardan üreten sanayi tesislerini de daha çok görmeye başlayacağız. Enerji tüketiminde 19. sırasında yer alan Kahramanmaraş, kurulu gücüyle de Türkiye'nin en yüksek kapasiteli kenti. Türkiye'nin yüzde 8'lik enerji ihtiyacı Kahramanmaraş'tan sağlanıyor. Kahramanmaraş olarak Türkiye'nin enerjisini vermeye devam edeceğiz."
Zabun, istihdam ve üretimin önemine işaret ederek, istihdamla yatırımın birbiriyle ilişkisine değindi.
Halkın mutluluğunun kendi mutlulukları olduğunu dile getiren Zabun, "Ne kadar istihdam sağlayabiliyorsak bu sanayi tesisi yatırımı demek. Tarım kenti, enerji kenti olmak demek. Bunlar hep bir yatırımı gerektirir. Yatırım istihdamı gerektirir. İstihdam sağladıkça insanlar iş buldukça mutlu olacaklardır. Yaşam kaliteleri yükselecektir. Bunlardan biz de mutlu olacağız." diye konuştu.
Türkiye'nin ekonomisine güvendiklerini vurgulayan Zabun, sözlerini şöyle tamamladı:
"Türkiye'nin enerjisini vermeye devam edeceğiz. Çok şükür ülkemiz varlığıyla, gayri safi milli hasılasıyla her yönüyle şu an çok iyi günlerdedir. 1974'den beri inişli çıkışlı, her türlü günü yaşadık ama hiçbir zaman Türkiye'nin ekonomisinden ümidimizi kesmedik. Kentimizdeki yatırımlar da bunu göstermektedir. İlimizdeki termik ve hidroelektrik santrallerimiz ve rüzgar santralimizle enerji üretimine devam ediyoruz. Yaklaşık 150 civarında bir megavat altı güneş enerji santrali üretimi yapabilecek bir kapasite var. Bunların yaklaşık 20'si devreye girdi. Aynı zamanda Kahramanmaraş'ın 130 civarında da bir megavat altı hidroelektrik santrali kapasitesi var."