Türkiye'nin tulum peyniriyle ünlü şehri Erzincan başta olmak üzere, Kars, Kayseri, Elazığ, Şanlıurfa, Tunceli ve Denizli'ye tulumlar Afyonkarahisar’dan gönderiliyor.
Sucuğu ile ünlü Afyonkarahisar, küçükbaş hayvancılık açısından da ülkenin önemli üretim merkezleri arasında dikkati çekiyor.
Türkiye’de sofraların vazgeçilmezi tulum peynirinin içine konulduğu ve "tuluk" olarak da bilinen tulumlar, kentteki tesislerde küçükbaş hayvan derileri işlenerek yapılıyor. Oldukça zahmetli işlemlerin ardından son halini alan tulumlar, peynir yapımında kullanılmak üzere birçok şehre gönderiliyor.
İlde dört kuşaktır koyun ve keçi derisinden peynir tulumu yapan Hüseyin Malakçı yaptığı açıklamada, önceden çeşitli sektörler için deri işleri yaptıklarını, son yıllarda sadece tuluk yapımına odaklandıklarını söyledi.
- Afyonkarahisar'ın koyun tuluğunun Türkiye’de meşhur olduğunu dile getiren Malakçı, "Ülkemizde nerenin tulum peyniri meşhursa tulumlarının önemli bir kısmı Afyonkarahisar’dan gidiyor. Ürettiğimiz koyun tulumlarının Türkiye’nin hemen hemen bütün şehirlerinde alıcısı var. Özellikle tulum peyniriyle ünlü şehirlerimizden Erzincan, Kars, Kayseri, Elazığ, Şanlıurfa ve Denizli’ye gönderiyoruz. En son Tunceli’ye önemli miktarda tulum gönderdik. Sipariş üzerine ne kadar istiyorlarsa talebi karşılıyoruz."
Malakçı, tuluklara peynirin yaz aylarında basıldığını, kıştan itibaren tüketime sunulduğunu aktardı.
Koyun tuluğunun Türkiye’de her yerde yapılmadığına dikkati çeken Malakçı, "Biz koyun derilerini Afyonkarahisar’daki kesimhanelerden topluyoruz. Tesisimizde derileri tuzlayıp, yaklaşık bir hafta dinlendiriyoruz. Tuz derinin üzerindeki bakterileri öldürüyor. Sonrasında deri salamura hale geliyor. Ardından bunları farklı ölçülerde kesiyor, bağlama işlemine geçiyoruz. En son tuluğumuzu şişirir ve üzerini kırkarız." diye konuştu.
Malakçı, her deriden peynir tuluğu olmadığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Peynir tulumu olacak deri her şeyden önce delik olmayacak. Delik olan tulumlarda kesinlikle lezzetli peynirler olmaz. Deri çok iyi şekilde tuzlanacak. Tuzlama işleminin ardından peynirin durumuna göre altından veya üstünden kesilebilir. Bazı üreticiler deri yerine bidonlara peynir basıyor. Ancak bunlar tulum peyniri ile aynı lezzette oluyor. Çünkü tulum peyniri el emeğiyle oluyor. Özellikle çörek otu katılırsa o tulum peyniri harika olur. "
Peynir üreticisi Ceylan Yüksel de tulum peynirinin koyun, keçi veya inek sütünden yapıldığını anlattı.
Yağlı sütün gerekli işlemlerden geçirildikten sonra tuluma basıldığını dile getiren Yüksel, "Tulumlara basılan peynir 6 ila 18 ay bekletilir. Bu süre zarfından hazır hale gelen tulum peyniri satışa sunulur. Tulum peyniriyle ünlü şehrimiz Erzincan'dır. İzmir ve Afyonkarahisar tulumu da çok beğenilir. Tulum peynirinin görselliği de önemlidir. Deriye basılması sağlıklı olmasının yanında görsellik açısından da peynire katkı sunar. Yıllardır bu şekilde tüketicilere tulum peyniri veriyoruz." ifadelerini kullandı.