EDISYON:

Türk-İş 1.600’de ısrarcı

Yeni Şafak
Arzu Kurum
04:0016/11/2016, Çarşamba
G: 16/11/2016, Çarşamba
Yeni Şafak

Türk-İş, 6,5 milyon işçiyi ilgilendiren yeni yıl asgari ücretinin 1.600 liraya çıkarılmasındaki ısrarını sürdürüyor. “TÜİK’in açıklayacağı bu yılki (yoksulluk) rakamını da istemiyorum. TÜİK’in geçen yılki rakamını bu yıl verin” çağrısını yapan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, komisyondan 1.600 liranın çıkmasıyla milletin yüzünün tekrar güleceğini söyledi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu görüşmeleri, önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da sıkı pazarlıklarla şimdiden başladı. Doğrudan 6,5 milyon işçiyi ilgilendiren asgari ücret görüşmelerinde işçi kesimini temsil eden Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), geçtiğimiz günlerde enflasyon oranı, geçim şartları, döviz kurlarındaki artış ve ekonomideki genel durumu göz önünde bulundurarak, pazarlık masasında sunacağı teklifi bin 600 lira olarak hazırladıklarını duyurmuştu. Türk-İş'in bu açıklaması kamuoyunda büyük bir yankı buldu. Konuyu hükümet kanadından değerlendiren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci asgari ücretle ilgili, “Zeytini silkelerken dalını, budağını kırmamak lazım” dedi.



'ZEYTİN DALINI KIRACAK TALEPTE BULUNMADIK'


Bunun üzerine Yeni Şafak'a açıklamalarda bulunan Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, 15-20 gün sonra Asgari Ücret Komisyonu'nun toplanmaya başlayacağı bilgisini vererek, bu yılın sonunda yeni asgari ücretin belli olacağını hatırlattı. Geçen yıl TÜİK'in açıkladığı asgari yoksulluk sınırı rakamının bin 600 lira olduğunu hatırlatan Atalay, şunları kaydetti: “TÜİK'in açıklayacağı bu yıl ki rakamı da ben istemiyorum. TÜİK'in (Türkiye İstatistik Kurumu) geçen yıl açıkladığı rakamı bu yıl bana verin. Bu yüksek bir ücret değil. Bu ücretle bu ülkede 5 milyonun üzerinde insan geçiniyor. Hiçbir işçi bu rakamla geçinemez. Bin 600 lirayla geçinmek için cambaz, sihirbaz olmak lazım.”



Ekonomi Bakanı Zeybekci'nin asgari ücretle ilgili, “Zeytini silkelerken dalını, budağını kırmamak lazım” açıklamasını da değerlendiren Atalay, “Biz zeytin dalını kıracak hiç bir şey yapmadık. Biz daha çok üretelim, kaliteli üretelim ama üretirken de sefil olmayalım. En azından karnımızı doyuracak bir ücret olsun istiyoruz. Bin 600 lira çok yüksek bir rakam değil. İnşallah ülkemiz şartları da iyi olur. Komisyon toplantısından böyle bir rakam gelirse milletin yüzünü güldürmüş oluruz” ifadelerini kullandı.



40 YILDA 3 KEZ UZLAŞTIK


Komisyon'un 5'ini Türk-İş'in atayacağı kişilerin oluşturduğunu, işveren ve hükumetten 5'er kişi olmak üzere toplam 15 kişiden söz konusu komisyonun oluştuğunu vurgulayan Türk-İş Başkanı Atalay, “Asgari müşterekte kırk yıldır bir araya geliyoruz. Fakat işçi, işveren ve hükumet olarak sadece üç kere uzlaşmaya varabildik” şeklinde konuştu. Geçen yıl asgari ücretin 900 liradan bin 300 lira çıkmasının faydalı bir hamle olduğunu ifade eden Atalay, “Ama bu rakam yeterli de bir rakam değildi. İşveren bunu çok gördü kabul etmedi. Biz bin 300 lirayı imzalamasaydık ortada kalacaktı. 'Çıksın' dedik; mükemmel olmasada” dedi.



15 Temmuz'un en büyük zararı asgari ücretliye


Hükumetten taşeronla ilgili bir an önce hayırlı haber beklediklerini dile getiren Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, “5 ay 29 gün çalışan işçiler var. 15 Temmuz'dan evvel bu meseleleri konuşup bitirmiştik. 15 Temmuz en büyük zararı işsize, fakire, emekliye, asgari ücretliye verdi. Biz 15 Temmuz'dan önce taşeronu konuşuyorduk. Şimdi konuşamıyoruz. İşlerimiz aksamış oldu. Bu konuların artık gündeme gerilmesini istiyoruz” açıklamasında bulundu.


#Asgari Ücret
#Türk-İş
#TÜİK

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.