Temiz enerjide ‘yüzer’ dönem

Uğur Duyan
04:004/05/2024, Cumartesi
G: 4/05/2024, Cumartesi
Yeni Şafak
Arşiv.
Arşiv.

Yeşil dönüşüm kapsamında, ülke genelinde üretilen elektriğin yüzde 10'undan fazlası belediye idarelerindeki barajlar dahil durağan su kaynakları üzerine kurulacak yüzer GES ve RES'lerden temin edilecek.

Yeşil dönüşümü destekleme yolunda atılan adımlardan biri daha hayata geçirildi. Enerji alanında düzenlemeler içeren kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesiyle birlikte güneş enerjisi santralleri ile rüzgâr enerjisi santralleri su kaynakları üzerine inşa edilebilecek. Türkiye'nin hali hazırda ihtiyacı olan elektrik enerjisinin yüzde 10'unundan fazlası GES ve RES'lerden temin edilecek.

BELEDİYELERE RES VE GES İZNİ

Düzenlemeyle, DSİ işletmesindeki 861 adet barajın yüzde 3'ünün yüzer güneş enerji santralleriyle kaplanacak. Kurulacak GES'lerden toplamda, 11 bin megawatt kurulu güce sahip elektrik santrali kadar enerji elde edilecek. Meclis'te önceki gece kabul yasa teklifine ihdas edilen madde ile belediye sınırları içerisinde yer alan söz konusu alanlarda Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün izni ile ilgili belediyeler ve bağlı kuruluşları tarafından yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı lisanssız elektrik üretim tesisi kurulabilecek.

TEK LİSANS YETERLİ OLACAK

Yine düzenleme ile yerli üretim ve farklı kaynaklardan ithal edilen doğal gaz, Türkiye'de sıvılaştırılarak dünya piyasalarına LNG olarak pazarlanabilecek. Böylece Türkiye'nin başta Azerbaycan ve Rusya'dan ithal ettiği doğal gaz yakın ülke pazarlarına tankerlerle taşınarak satılabilecek. Düzenleme aynı zamanda, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 2022 yılında duyurduğu Türkiye'nin gaz dağıtım merkezi olması için atılan ilk yasal adım. Bu kapsamda, Türkiye'nin gaz ihracatı da artacak. Gazın başka ülkelere ihraç edilmesi için tek bir ülkeden alınan lisans geçerli olacak. Yurt içinde üretilen veya ithal edilen doğal gazın sıvılaştırılarak yurt dışına ihraç edilmesi ya da yurt içinde yeniden satışı amacıyla kurulacak sıvılaştırma tesislerini işletecek tüzel kişilerin Kuruldan lisans almaları gerekecek.

SIVI DOĞAL GAZA LİSANS

Doğal gaz sıvılaştırma lisansı başvurusunda bulunan tüzel kişilerin teknik ve ekonomik güce sahip olmaları ve yönetmeliklerde belirtilen diğer şartları taşımaları zorunlu olacak. Sıvılaştırma tesislerinde yürütülen faaliyetler depolama faaliyeti olarak sayılmayacak. Sıvılaştırma tesisi işletmecileri faaliyet gösterdikleri tesislerin ilgili standartlara ve teknik kriterlere göre yapılması ve işletilmesinden sorumlu olacak. Tesislere ilişkin usul ve esaslar Bakanlık görüşü alınarak Kurul tarafından belirlenecek.



#Enerji
#geri dönüşüm
#Ekonomi