|

Taşeronda büyük oyun

Yıllardır tartışılan ve yüz binlerce kişiyi ilgilendiren taşeron düzenlemesinin ayrıntılarının netleşmeye başlamasıyla birlikte fırsatçılar da harekete geçti. Peki, 900 bin taşeron işçisinde kimler kadroya alınacak? Taşeron işçide neler yapılacak? Taşeron işçilerin maaşları ne kadar olacak?

Yeni Şafak
12:25 - 14/12/2017 Perşembe
Güncelleme: 13:01 - 14/12/2017 Perşembe
Taşeronda yeni gelişme.
Taşeronda yeni gelişme.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 5 Aralık'ta taşeronların kadroya alınacağına ilişkin müjdesi bazı fırsatçıları harekete geçirdi. Sabah'ın haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın
taşeron düzenlemesine ilişkin tarih açıklamamasını fırsat bilen başta belediyeler olmak üzere kamu kurumları çok sayıda kişiyi taşeron olarak işe almaya başladı.
Hükümet yasanın tarih sınırını 4 Aralık 2017 olarak belirlemeyi planlıyor.

Müjdeyi Erdoğan vermişti

AK Parti grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan taşeron işçiler ile ilgili müjdeli açıklama geldi. Erdoğan "Kamudaki 450 bin ile belediyeler ve il özel idarelerindeki 400 bin işçimiz çalıştıkları yerlerdeki belediye iktisadi teşekküllerinde istihdam edilecekler" demişti.

Taşeron işçide 3 ayrı grup

Birinci grup
merkezi yönetim kapsamında genel bütçe ile düzenlenen kamu kuruluşlarında, Denetleyici kurumlarda çalışanlar.
İkinci grup
ta belediyelerde ve il özel idarelerinde bulunan iktisadi teşekküllerde çalışanlar
Üçüncü grup
ta ise geçici ve mevsimlik işçiler var.

Burada yaptıkları işin ve görevin niteliği bakımından zabıta, hemşire gibi özellikli işlerde çalışanların memur olarak kadroya alınmaları yönünde bir talepleri olduğunu yazmalıyız. Özellikle hizmet alımı usulüyle belediyelerde taşeron zabıta destek personeli hizmetinde çalışan taşeron işçilerinden bazılarını muvazaa davasını kazandıkları biliniyor. Bu nedenle bunlar için de resmi üniforma ile görevlerini yapabilmeleri (4/b kadrosu ile) için statülerinin belirlenmesi sağlanmalıdır.

Taşeron işçiye ikramiye müjdesi

Taşeron işçiler de kadroya geçince bu hakka kavuşacak. Asgari ücretli bir taşerona en düşük 2433 lira, 2000 lira maaş alana 3466 lira, 3500 lira maaş alana ise 6066 lira ikramiye ödenecek. İkramiye aylık hesapta yüzde 15’e yakın zam demek.

İşte taşeron kadroyla ilgili merak edilen sorular

Alt işverene bağlı çalışanları ifade eden taşeronlarla ilgili düzenlemenin ana hatları açıklanırken detaylarda cevap bekleyen sorular yasa ve ardından çıkarılacak yönetmelikle netleştirilecek.

1 - Sürekli işçi kadrosuna kimler geçecek?

Genel bütçeli idareler, özel bütçe kapsamındaki idareler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, üniversiteler, sosyal güvenlik kurumları, hastaneler ve üst kurullarda çalışan 450 bin kişi ‘sürekli işçi (4D)’ kadrosuna alınacak.

2- KİT’lerde çalışan kadro alacak mı?

KİT’lerde taşerona bağlı olarak çalışan işçilerin kadroya alınması konusunda Maliye ve Çalışma Bakanlıkları’nca yürütülen çalışmalar var. Çalışma bitince netleşecek.

3 - Mevsimlik işçinin avantajı ne?

Çaykur, Şeker Fabrikaları, Orman Genel Müdürlüğü gibi kuruluşlarda çalışan işçiler halen 5 ay 29 güne kadar istihdam ediliyor. Bu işçiler 4 ay daha fazla çalışabilecek.

#Taşeron
#İşçi
#Cumhurbaşkanı
#Recep Tayyip Erdoğan
#Belediyeler
6 yıl önce