|

İşte taşerondan yararlanamayan işletmeler

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek taşeron uygulamasının KİT'ler için geçerli olmayacağını söyledi. Bu durumda KİT'in ne olduğu merak konusu oldu. KİT nedir, ne işe yarar ve devletin hangi konumunda bulunur gibi soruların yanıtları haberimizde.

Yeni Şafak
15:30 - 11/12/2017 Pazartesi
Güncelleme: 15:33 - 11/12/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
1980'lerin ikinci yarısından sonra KİT’lerin Özelleştirilmesi konusunda çalışmalar başlatılmıştı.
1980'lerin ikinci yarısından sonra KİT’lerin Özelleştirilmesi konusunda çalışmalar başlatılmıştı.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, katıldığı bir canlı yayında taşerona kadroda KİT'lerde dahil edilecek mi sorusu için "KİT'lerin taşerona kadroya dahil edilmesi son derece yanlış olur" dedi. Yaklaşık 900 bin taşeron işçinin kadro konusu böylece daha da belirginleşmeye başladı. Peki KİT nedir ve ne işe yarar işte bu sorunun yanıtı...

KİT NEDİR?

KİT, yani Kamu İktisadi Teşebbüsü olarak adlandırılabilir. KİT'ler, devletin bir girişimci olarak iktisadi faaliyetlerde bulunmak üzere kurmuş olduğu işletmelerdir. Kamu işletmeciliği, gelir sağlama gibi mali amacın yanında, gelir dağılımına müdahale, ekonomide istikrar sağlama ve öncülük etme, geri kalmış yöreleri kalkındırma gibi ekonomik veya sosyal amaçların gerçekleştirilmesine de yönelik olabilir.

KİT'İN SERMAYESİ KİME AİT?

Önceleri sermayelerinin tamamı devlete ait olurken, daha sonraları yapılan yasal bir değişiklikle özel kesimle ortaklık şeklinde kurulmalarına izin verilmiş ve bundan sonra sayıları hızla artmıştır. Önceleri özel sermaye birikiminin ve müteşebbis sınıfının oluşmasına yardımcı olmak amacıyla kurulan KİT’ler, sonraları süreklilik kazanmış ve Türk ekonomisi içinde ağırlıklı bir yer tutmaya başlamıştır.

ÖZELLEŞTİRİLEN KİT'LER VAR

1980'lerin ikinci yarısından sonra KİT’lerin Özelleştirilmesi konusunda çalışmalar başlatılmıştır. KİT’ler daha sonra 18.6.1984 tarih ve 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile düzenlenmişlerdir. Yasada Kamu İktisadi Teşebbüsü terimi bir üst kavram olarak kabul edilmiş ve KİT’lerin İktisadi Devlet Teşekkülleri (İDT) ile Kamu İktisadi Kuruluşları (KİK)'ndan oluştukları belirtilmiştir. Her ikisinin de sermayesi devlete aittir. Bir de sermayesi başka bir KİT’e ait olan kamu girişimleri vardır. Bunlar arasında Kamu Müesseseler ile Bağlı Ortaklıklar yer almaktadır.


KİT'LER NEDEN TAŞERON İŞÇİ UYGULAMASINA GİRMİYOR?

TCDD, Elektrik Üretim A.Ş., Türkiye Kömür İşletmeleri,

Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE), DHMİ, gibi kurumlar KİT'lere örnektir. KİT'lerde sözleşmeli memur olarak çalışılabilir, yani KİT'lerde çalışanlar 657'li bir memur gibi haklara sahiptir. Bu nedenle taşeron işçi kapsamına girmiyorlar.

#KİT
#Taşeron işçi
#Memur
#Taşeron kadro
#TCDD
#Elektrik Üretim A.Ş.
#MKE
#DHMİ
#Mehmet Şimşek
6 yıl önce