|

Rekor büyüme yüzde 7,4

Türkiye’nin güçlü büyüme rüzgarı sürüyor. Bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 7,4 büyüyen Türkiye ekonomisi, OECD’de birinci, G-20’nin de en hızlı büyüyen ikinci ülkesi oldu. En yüksek artış yüzde 10 ile ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek sektöründen geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, rakamlara ilişkin, “Tüm ekonomik saldırılara ve oynanan oyunlara rağmen, sağlam makro temeller üzerinde, güçlü büyümeye devam!” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/06/2018 Salı
Güncelleme: 01:58 - 12/06/2018 Salı
Yeni Şafak
Yatırım, istihdam ve ihracat destekleriyle üretim ve yatırımda çarkların hızla dönmeye devam etmesi büyümede yeni rekor getirdi.
Yatırım, istihdam ve ihracat destekleriyle üretim ve yatırımda çarkların hızla dönmeye devam etmesi büyümede yeni rekor getirdi.

Yatırım, istihdam ve ihracat destekleriyle üretim ve yatırımda çarkların hızla dönmeye devam etmesi büyümede yeni rekor getirdi. Türkiye ekonomisi bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 7,4 büyüyerek OECD’de birinci, G-20’de de en hızlı büyüyen ikinci ülke oldu. Böylece ekonomimiz, her türlü iç ve dış müdahaleye rağmen sağlamlığını tekrar teyit etti.

Türkiye ekonomisi, bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,4 büyüyerek, OECD, Avrupa Birliği ve G20 ülkeleri arasında en güçlü büyüme performansı gösteren ülkelerin başında yer aldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın ilk çeyreğine (ocak-mart) ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı. Buna göre, GSYH tahmini, zincirlenmiş hacim endeksi olarak, bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 7,4 arttı.

SANAYİ VE HİZMET DİKKAT ÇEKİCİ

Büyümede yatırım, sanayi ve hizmetlerin katkısı dikkati çekici oldu. Yatırımların katkısı 2,8 puan olarak belirlenirken, ihracat ve yatırımların birlikte büyüme katkısı 2,9 puanı buldu. Büyümede sanayi sektörünün katkısı 1,9 puan olurken, makine teçhizat yatırımlarının bu dönemde yüzde 7 artması ekonominin üretken yapısına olumlu katkı sağladı. Yüzde 7,4'lük büyümede hizmetlerin katkısı da 4,3 puan oldu.


TÜİK verilerine göre üretim yöntemine göre cari fiyatlarla GSYH tahmini, bu yılın ilk 3 aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 21,9 artarak 792 milyar 691 milyon lira olarak gerçekleşti. GSYH'yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde bu yılın ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla zincirlenmiş hacim endeksi olarak tarım sektörünün katma değeri yüzde 4,6, sanayi sektörünün yüzde 8,8, inşaat sektörünün ise yüzde 6,9 arttı. Hizmetler sektörünün katma değeri de yüzde 10 yükseldi.


DÜNYA LİGİNDE YİNE ZİRVEDEYİZ

Yakalanan büyümeyle Türkiye ekonomisi, Hindistan’ın ardından G20'de ikinci olurken, OECD ülkelerinde ilk sırada yer aldı; AB ortalamasını ise üçe katladı. Büyümede dünyanın zirvesinde yer almaya devam eden Türkiye taraflı tarafsız tüm kesimlerin takdirini topladı. Hükümetin yanı sıra iş dünyası örgütlerinin temsilcileri de, Türkiye ekonomisinin bu başarılı performansını sürdüreceğini belirtiyor.


GÜÇLÜ BÜYÜME SÜRÜYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2018 yılı 1. çeyrek büyüme rakamının açıklanmasının ardından Twitter’dan açıklamalarda bulundu. Söz konusu büyümeyle OECD ülkelerin arasında birinci, G20’de ikinci olan Türkiye’nin dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerden biri olmaya devam ettiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “2017 yılında yakaladığımız yüzde 7,4 büyüme oranının ardından 2018 yılına da hızlı başladık. Tüm ekonomik saldırılara ve oynanan oyunlara rağmen, sağlam makro temeller üzerinde, güçlü büyümeye devam” değerlendirmesinde bulundu.


DÜNYAYA CEVAP NİTELİĞİNDE

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, büyüme verileriyle ilgili yaptığı değerlendirmede, “2018’in ilk çeyreğinde yüzde 7,4’lük çok yüksek bir büyüme oranı elde eden Türkiye, son günlerde 2018 yılına ilişkin büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize eden IMF, Dünya Bankası, OECD ve Moody’s gibi uluslararası kuruluşlara gerekli cevabı vermiştir” dedi. Ekonomiyi desteklemek için hayata geçirilen uygulamaların büyüme başarısının devamındaki en büyük faktörler olacağının altını çizen Zeybekci, “2018 yılında hedefimiz, tarihi ihracat ve yatırım zirvesine ulaşarak kalan çeyreklerde de Türkiye’yi hızla büyütmek ve istihdamı artırmaktır” dedi.



YATIRIMA AYRILAN HARCAMA ARTTI

Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Türkiye ekonomisi, geçtiğimiz yıl yakaladığı ivmelenmeyi sürdürerek 2018 yılına da hızlı bir giriş yapmıştır” ifadesini kullandı. Yatırım, istihdam ve ihracata yönelik desteklerle üretim ve yatırım tarafında çarkların hızla dönmeye devam ettiğini vurgulayan Ağbal, “2017 yılında yüzde 7,3 ile güçlü bir büyüme performansı ortaya koyan yatırım harcamaları yılın ilk çeyreğinde de yüzde 9,7 artmıştır. Özellikle makine, teçhizat yatırımlarında geçtiğimiz yılın ikinci yarısından itibaren görülen güçlü artış ekonomimizin üretken yapısı için çok olumlu gelişmedir” ifadelerini kullandı.


YIL SONU BEKLENTİ OVP’YLE UYUMLU

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, "2018 yılı tamamında Orta Vadeli Program (OVP) hedefimizle uyumlu olarak yüzde 5,5'lik büyüme beklenmektedir" ifadesini kullandı. Türkiye'nin bu büyüme performansıyla G-20'nin en hızlı büyüyen ikinci ülkesi olduğunu vurgulayan Elvan, bu dönemde gelişmiş ülkelerin yüzde 1,9 ve AB ülkelerinin yüzde 2,2 büyüme ortalamasına sahip olduğu değerlendirildiğinde, ekonominin gücünün daha net ortaya çıktığını aktardı. Büyümenin kaynaklarının, güçlü ve sağlam bir yapıya işaret ettiğini de belirten Elvan, yüksek büyümenin sürükleyicisinin sanayi sektörü olduğunu aktardı.


TAKDİRE ŞAYAN PERFORMANS

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Türkiye ekonomisinin bir kez daha takdire şayan bir gelişme gösterdiğini belirtti. İç talepteki güçlü katkıya dikkat çeken Kaan, “Bununla birlikte bu dönemde, yatırım tarafından da güçlü sinyaller gelmeye devam etmiştir. Önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9,7 artan toplam yatırımlar, reel sektörün Türkiye ekonomisine güveninin sürdüğüne işaret etmesi bakımından çok önemlidir” dedi.



KURDAKİ OPERASYONA CEVAP

Türk lirasının değerini düşürmeye yönelik operasyonların art arda geldiği bugünlerde en iyi cevabın büyümeyle verildiğini ifade eden İstanbul Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz, “Türkiye her şeye rağmen, tüm saldırılara ve üstümüzde oynanan oyunlara rağmen, büyümeye devam ediyor ve edecektir” diye konuştu. Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Hasan Ali Cesur da, “İş dünyası olarak ülke ekonomisine güvenimiz tam” ifadelerini kullandı.


EKONOMİK BAŞARIYI TESCİL

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, Türkiye ekonomisinin başarısının her çeyrekte yeniden tescillendiğini kaydetti. Türkiye’nin, ekonomide sağladığı istikrarlı büyümeyle oyun oynamaya çalışanlara en büyük cevabı verdiğini belirten Baran, “Reel sektör desteğin karşılığını üreterek, istihdam sağlayarak, katma değer oluşturarak veriyor. İstikrarlı büyüme sürüyor” dedi. Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir de, yüzde 7,4’lük büyümenin 2015’ten beri ilk çeyrekler bazında en yüksek oran olduğuna dikkati çekti. Sanayi sektörünün büyümeye katkısına değinen Özdebir, sağlıklı büyüme için ihracata ağırlık verilmesi gerektiğini kaydetti.


KAPASİTE KULLANIMI ZİRVEDE

Büyüme verilerine ilişkin İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “Türkiye peş peşe altı çeyrektir büyümesini sanayide üretim artışına dayalı şekilde gerçekleştirmeyi başardı. Çoğu sanayi kolunda kapasite kullanımı tepe seviyeye yaklaştı. Yeni kapasite yatırımı ihtiyacı, yılın ikinci yarısında yatırımlara dayalı büyümenin sinyalini veriyor. Bunun için faiz, enflasyon ve döviz kurundaki artışların makul seviyelere çekilebileceğini öngörüyoruz” dedi. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, ISO'nun PMI öncü göstergelerinın yılın ilk üç ayı ile ilgili olumlu büyüme rakamlarının işaretlerini verdiğini söyledi. Bahçıvan, "Sanayiden gelen yüzde 8,8 gibi güçlü destekle, Türkiye'nin 2017’de başlattığı göz kamaştırıcı büyüme devam ediyor" ifadesini kullandı.

#OECD
#Türkiye
#Hindistan
6 yıl önce