Nisan ihracatında tatil durgunluğu

Burak Karaca
04:004/05/2024, Cumartesi
G: 4/05/2024, Cumartesi
Yeni Şafak
Arşiv.
Arşiv.

Nisan ayında ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,1’lik artışla 19,3 milyar dolar oldu. İhracattaki yatay seyirde nisan ayı içerisindeki 9 günlük bayram tatili etkili oldu. Aynı dönemde 29,2 milyar dolarlık ithalat yapılırken, dış ticaret açığı nisan ayında yıllık yüzde 13,3 artışla 9,9 milyar dolara yükseldi.

Türkiye, nisan ayını 19 milyar 271 milyon dolarlık ihracatla tamamladı. Ocak-nisan dönemindeki ihracat ise 82,9 milyar dolara ulaştı. Nisan ayı dış ticaret verileri Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe tarafından İstanbul’da Dış Ticaret Kompleksi’nde açıklandı. Genel Ticaret Sistemi (GTS) kayıtlarına göre nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,1 artışın yaşandığı ihracatın yatay seyrinde 9 günlük bayram tatili önemli rol oynadı. İlk dört aylık periyottaki artış oranı ise yüzde 2,7 oldu. Geçtiğimiz aylarda kademeli şekilde düşüşünü sürdüren ithalat kaleminde ise artış dikkat çekti. Aynı dönemde birim ihracat değeri 1,34 dolara geriledi.

İTHALAT 30 MİLYAR DOLARA DAYANDI

Nisan ayında ithalat ise 29,2 milyar dolar oldu. Dış ticaret açığı nisan ayında yıllık yüzde 13,3 artışla 9,9 milyar dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı da, 2,7 puan azalışla yüzde 66,1 olarak gerçekleşti. En çok ihracat yapan sektörler sıralamasında 2,7 milyar dolarla otomotiv liderliği korudu. Kimyevi maddeler 2 milyar 503 milyon dolarla ikinci, hazır giyim ve konfeksiyon ise 1 milyar 231 milyon dolarla üçüncü sırada yer aldı. Geçen ay 10 sektörde ihracat artışı yaşanırken, 16’sında ise düşüş göze çarptı. Değer bazında en çok düşüş hazır giyim ve mücevher ile demir/demir dışı metaller sektörlerinde yaşandı.

BİN 68 FİRMA KÜRESEL PAZARA AÇILDI

Nisanda, 96 ülkeye ihracatta artış görüldü. En çok ihracat yapılan ülkeler; Almanya, ABD, Birleşik Krallık, İtalya ve Irak şeklinde sıralandı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, geçtiğimiz ay 51 ilde ihracat artışı gerçekleşti. İstanbul en çok ihracat yapan şehirler sıralamasında zirvede yer alırken, onu Kocaeli, Bursa, İzmir ve Ankara izledi. İhracatını değer bazında en çok arttıran şehirler ise sırasıyla Sakarya, Hatay ve Kocaeli oldu. Nisanda 1.068 firma ihracata adım attı. Yeni firmalar ihracata 82 milyon dolar katkı sundu.

Her yıl yüzde 10 büyüme gerekiyor

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, uzun bayram tatilinin ihracata olumsuz etkisini geçen ay hissettiklerini söyledi. Gültepe, “2028’de 375 milyar dolar mal, 200 milyar dolar hizmet ihracatı hedefimiz var. Bu hedefler için ihracatımızı her yıl ortalama yüzde 5-10 arasında büyütmemiz gerekiyor. Ne yazık ki emek yoğun sektörlerimiz son dönemde rekabetçiliğini kaybetti. Gidişata bir an önce ‘dur’ dememiz gerekiyor. Bunun da yolu yeni destek ve politikaların hızla devreye alınmasından geçiyor” şeklinde konuştu.

BAYRAMIN ETKİSİ 4 MİLYAR DOLAR

Bakan Bolat, ihracatta yaşanan duraklamanın, 1 haftalık Ramazan Bayramı tatilinde fabrikaların kapalı olmasından kaynaklandığını söyledi. İthalatta da yüzde 4,24'lük artış gerçekleştiğini vurgulayan Bolat, “İthalatımız 29 milyar 171 milyon dolarda kaldı, onu da 30 milyar dolar bandının altında tutmayı başardık. 9,9 milyar dolarlık bir dış ticaret açığımız oluştu, ihracatın ithalatı karşılama oranı da yüzde 66,06 seviyesinde kaldı. 1 haftalık kayıp olmasaydı 22-23 milyar doların üzerinde bir ihracatı yakalayabilirdik” ifadelerini kullandı.




#İhracat
#Ticaret
#Ekonomi