Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren imar barışında yol haritası netleşti. 31 Aralık 2017 sonrası yapılan konutlar yararlanamayacak ve hükümet barışı bir yıl uzatabilecek. İmar barışı nedir, imar barışı neyi içeriyor? İşte imar barışının detayları...
Milyonlarca vatandaşın gözü Başbakan Binali Yıldırım'ın 10 gün içinde açıklanacağını söylediği imar barışına çevrildi. Yaklaşık 12 milyon konutun mülkiyet, imar, ruhsat sorunu çözülecek. Ruhsatsız, ruhsata aykırı görünen yapılara kayıt belgesi verilecek. Kayıt belgesi evlerde tapu gibi hüviyet oluşturacak. Başvuru için yapı maliyeti, arsa emlak değeri toplamı üzerinden yüzde 3 kayıt bedeli yatırılacak. Kayıt belgesi alan binaların yıkım kararı durdurulacak. Tapu kayıtlarında arsa olarak göründüğü için abonelik alamayan vatandaşların sorunları da çözülecek. Cezalar iptal edilecek, elektrik, su, doğalgaz bağlantısı hemen yapılacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Maliye başta olmak üzere ilgili bakanlıkların yaptığı ortak çalışmaya göre imar, ruhsat, mülkiyet konusunda yıllardır yaşanan sorunun çözümü ve öncelikli başlıklar şöyle olacak:
İMAR BARIŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapıların kayıt altına alınması amacıyla 31 Aralık 2017'den önce yapılan konut ya da işyerleri için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri'ne başvurulacak. Kayıt belgesi evlerde tapu gibi bir hüviyet oluşturacak. Başvuruda binaya ait kaç daire olduğu, metrekaresi, yüzölçümü gibi ayrıntılar paylaşılacak. Başvuru tarihi bu yılın sonunda bitecek, hükümet gelen taleplere göre bu süreyi bir yıl daha uzatabilecek.
İMAR BARIŞI NEYİ İÇERİYOR?
VATANDAŞIN KANAYAN YARASI
Başbakan Yıldırım, mülkiyet, imar ve ruhsatla ilgili sorunlara dikkat çekerek, şunları söylemişti: "Bu bütün vatandaşlarımızın kanayan yarası, binası var elektriği yok, binası var mülkiyeti kendisine ait değil. Bütün bunları ortadan kaldıracak ve bu yılların biriktirdiği sorunu çözecek düzenlemeyi önümüzdeki 10 gün içerisinde çıkarıyoruz. Bunun adı imar barışıdır."