|

Metrolara hastane modeli geliyor

İnşaat halindeki hatlar ile metroda 430 km uzunluğa yaklaşarak Londra ve Newyork’u geride bırakan İstanbul’da metro yapımında yeni bir uygulamaya geçiliyor. İstanbul trafiğini ciddi anlamda rahatlatacak 'her yere metro' projesi için gerekli olan 600 km’lik hat şehir hastanelerinde uygulanan yap-kirala-devret formülü ile yapılacak.

Kenan Biter
10:55 - 23/10/2018 Tuesday
Güncelleme: 15:46 - 5/03/2019 Tuesday
Yeni Şafak
Metro projelerinde yap-kirala-devret modeline geçiliyor.
Metro projelerinde yap-kirala-devret modeline geçiliyor.

15 milyonluk nüfusu ile dünyanın en kalabalık metropollerinden İstanbul’daki trafiğe yönelik çözümler geliştiren İstanbul Büyükşehir Belediyesi metro projelerinde, şehir hastanelerinde uygulanan yap-kirala-devret modeline geçiyor.

Her gün 30 bin işçi yer altına iniyor

Dünyada en fazla metro inşaatı olan şehir konumunda bulunan İstanbul’da 294 kilometre metro inşaatı bulunuyor. İstanbul’un trafiğini rahatlatacak projelerin hayata geçmesi için her gün yer altına inen işçi sayısı ise 30 bini buluyor.


430 km’ye ulaşacak

Yaklaşık 18 hatta devam eden metro inşaatlarının 2021 yılına kadar kademeli olarak hizmete alınması planlanıyor
. Mevcut kullanılan 160 kilometrelik hat inşaatları tamamlanıp hizmete alınacak metrolar ile toplamda 430 kilometreye ulaşacak.
  • En yakın tarihte hizmete alınan hat ise geçtiğimiz günlerde açılan Üsküdar-Ümraniye metrosunun devamı niteliğinde olan 9 duraklı Çekmeköy metrosu oldu. Güvenlik sürecini tamamlayan metronun açılışını ise Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptı.

Londra ve Newyork’u geride bıraktık

Toplamda 430 kilometre metro hattı ile Newyork ve Londra’yı geride bırakan İstanbul’un trafiğine kesin çözüm sağlayacak metro hattı uzunluğunun 1100 km olduğu ifade ediliyor.
Mevcut hat göz önünde bulundurulduğunda 600 km’lik hattın daha yapılmasına ihtiyaç olduğu belirtiliyor.

Hastanelerdeki model metro için de uygulanacak

İşte bu ihtiyaç doğrultusunda planlarını yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi metro hatlarının yapım ve bakım maliyetlerini özel sektöre devretmek için yeni bir modele geçti. Sağlık Bakanlığı’nın şehir hastanelerinde uyguladığı yap-kirala-devret modeli bu sefer de metro hatları için uygulanacak.

Kira süresi 24 yıla çıkabilecek

Trafik sorununu büyük oranda çözüme ulaştıracak 600 km’lik hat için uygulanacak yap-kirala-devret modeli çerçevesinde ihaleye çıkılacak ve en uygun teklifi veren firma işi yüklenecek.
Metronun uzunluğuna ve yapısına göre kiralama yılı değişiklik gösterecekken maksimum vade ise 24 yıl olacak.

İşletmesi belediyede olacak

Belediye, yüklenicinin sözleşme kapsamına giren faaliyetlerini bütün aşamalarda denetleyecek veya denetletecek.
Sadece yapım ve bakımı yüklenici üstlenecek, işletme ise tamamen İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde olacak.
Belediye belirlenen kira oranını yükleniciye sözleşmede belirtilen kira süresi sonuna kadar düzenli ödemeyi taahhüt edecek. Süre bitiminde ise metrolar tamamen büyükşehir belediyesi bünyesine geçmiş olacak.

Hedef İstanbul’un her yerine metro

2018 yılı sonuna kadar çalışmaları devam eden 5 hattın açılması planlanırken çalışması veya planlaması devam eden 13 hat için ise öngörülen takvim 2023 yılı olarak hedefleniyor. Yeni modelin hızlandıracağı süreç sonunda İstanbul genelinde 21 metro hattı hizmet verecek ve İstanbul’un her bölgesine hemen hemen metro gitmiş olacak.


#İstanbul Büyükşehir Belediyesi
#Yap kirala devret
#Metro
#İstanbul metro
#İBB
#Teleferik
5 years ago