|

Mavi Giyim'de 'tek kontrole' onay çıktı

Mavi Giyim'de güç dengeleri değişti. Blue International Holding BV elinde bulunan 9.5 milyon adet payı satmasının ardından şirketin kurucusu olan ve yönetim kurulunda bulunan Akarlılar ailesinin Mavi Giyim'de 'negatif tek kontrol' elde edilmesi için yaptığı başvuruya Rekabet Kurulu'ndan cevap geldi.

Yeni Şafak ve
11:03 - 13/03/2018 Salı
Güncelleme: 12:31 - 13/03/2018 Salı
Yeni Şafak
Mavi Jeans'te güç dengeleri değişti
Mavi Jeans'te güç dengeleri değişti

Blue International Holding'in Mavi'deki yüzde 19.1 hissesini satışının ardından Akarlılar ailesi tarafından Rekabet Kurulu'na yapılan başvuru sonuçlandı. Akarlılar ailesi tarafımdan Ocak ayının son haftasında Rekabet Kurulu'na yapılan başvuruda Mavi Giyim Sanayi ve Ticaret A.Ş. üzerinde negatif tek kontrol elde edilmesi talep edilmişti.

İZİN VERİLDİ

Rekabet Kurulu tarafından yayınlanan kararda Blue International Holding BV'nin Mavi Giyim Sanayi ve Ticaret AŞ'deki A Grubu hisselerini elden çıkarması sonucu
Mavi Giyim Sanayi ve Ticaret AŞ'nin Akarlılar Ailesi'nin negatif tek kontrolüne geçmesine izin verildi.

AKARLILAR AİLESİNE STRATEJİK VETO HAKKI

Mavi Jeans'te negatif tek kontrolü ele geçiren Akarlılar ailesi ortak kontrol edilen bir şirketteki durumun aksine, aynı yetkiye sahip başka bir
hissedar olmadığından
negatif tek kontrol ile şirketin stratejik hamlelerine yön verip, alınan kararları veto edebilecek.

TEK ORTAK KALDI

Son hisse satışı ile birlikte Blue International Holding'in Mavi Jeans'teki payı yüzde 27,4'e gerilemiş ve Holding'te tek ortak Akarlılar Ailesi olarak kalmıştı.

NEGATİF TEK KONTROL NEDİR?

Bir teşebbüsün tek kontrole sahip olduğu iki genel durum tanımlanıyor. İlki kontrolü elde eden teşebbüsün diğer teşebbüsün stratejik ticari kararlarını alma hakkına sahip olduğu durum olarak ifade ediliyor. Bu hak genellikle bir şirketteki oy haklarının çoğunluğunun devralınması ile elde ediliyor. İkinci olarak ise bir teşebbüste sadece bir hissedarın stratejik kararları veto edebildiği ama tek başına bu tür kararları alma hakkı olmadığı durumda da tek kontrolün varlığı kabul ediliyor (negatif tek kontrol).
Bu durumda sadece tek bir hissedar stratejik kararların alınmasını engelleme yetkisine sahip oluyor ve ortak kontrol edilen bir şirketteki durumun aksine, negatif tek kontrol durumunda aynı yetkiye sahip başka bir hissedar olmadığından, teşebbüsün stratejik davranışlarının belirlenmesinde negatif tek kontrole sahip hissedarın diğer belirli hissedarlarla işbirliği yapması da zorunlu olmuyor.
Tek kontrolün hukuki veya fiili olarak devralınması da mümkün bulunmuyor.

#Rekabet Kurulu kararları
#Rekabet Kurumu
#Mavi Giyim
#Blue International
#Mavi Jeans
#Akarlılar
6 yıl önce