|

Maliye Bakanı Albayrak: 2 ayda püskürttük

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, dövizdeki dalgalanmaya ilişkin, "Aldığımız tedbirlerle çok ciddi bir refleks gösterdik. 2 aylık süreç ülkemize çok tecrübe kazandırdı" dedi. Albayarak, Türkiye'nin yapısal dönüşümlerini hayata geçireceğini ifade etti.

Yeni Şafak
11:47 - 8/11/2018 Perşembe
Güncelleme: 12:42 - 8/11/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Maliye Bakanı Berat Albayrak, Bursa'da gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
Maliye Bakanı Berat Albayrak, Bursa'da gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ziyaretinde açıklamalarda bulundu. Albayrak, "Kolay olanı herkes yapar makbul olanı ise zor olandır. Türk milleti olarak biz hep zor olanı yaptık" açıklamasında bulundu.

Albayrak'ın konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyle:

"2023'e doğru hızla ilerlerken en önemli eşik 24 Haziran seçimleri oldu. Milletimiz bu iktidara 5 yıllık yetki verdi. Türkiye yapısal dönüşümlerini hayata geçirecek. Aldığımız tedbirlerle çok ciddi bir refleks gösterdik. 2 aylık süreç ülkemize çok tecrübe kazandırdı. Büyük operasyonu 2 ayda püskürttük.


"Enflasyonla mücadele programını açıkladık"

"Toplumun tüm paydaşlarını içine alan enflasyonla mücadele programını açıkladık.

Türkiye bugün ağustos ve eylül ayından çok ama çok daha güçlü bir durumda. Yeterli değil daha da ileriye gideceğiz.


Eylül ayındaki bu fiyatlardaki anomalitenin oluşturduğu bu dalgalanma eylül raporuna detaylı baktığımızda bir çok sektör dolar kurunu 8,5'tan bir fiyatlama ortaya koymuş. O dönem geçti, fiyat davranışları da normale inmeli ki hem enflasyonda tersine trend hem de toplumsal tüketim alışkanlıkları piyasadaki canlanma hususlarını da o oranda hissedilsin.

Tüm paydaşlarla geçen ay enflasyonla mücadele programı açıkladık. Yüzde 10 indirim kampanyası ekim ayında olmasına rağmen geçen yıla eş güdümlü bir enflasyon çıktı. Kasım ve Aralık ayında çok daha güçlü çok daha pozitif neticeler için pozitif bir resimle karşı karşıyayız. Tüm sektörleri takip ediyorum. Türkiye bugün Ağustos ve Eylül ayına göre çok daha güçlü ve iyi bir noktada. Daha da iyiye taşıyacağız. Bir kaç aylık fırsatçı fiyatlama davranışları geride kaldı.

  • Devlet olarak bizde bir dizi
    ÖTV ve KDV indirimi
    ile alakalı da adımlar açıkladık. Yüzde 1,9 olan bütçe açığı milli gelir oranı hedefimizden hiçbir sapma olmadı.

"Gıda maliyetleri konusunda adımlar atılacak"

Petrol fiyatlarında daha da pozitif gelişmeler olacak. Enflasyonda inşallah kasım ayında çok daha güçlü neticeler alacağız. Hem bütçe disiplini gözettik, hem de enflasyon baskısını azalttık hem de toplumumuzu vatandaşlarımızı koruduk. Yapısal reformlarla alakalı adımlar atmaya başladık. Özellikle gıda maliyetleri konusunda.
Uzun bir süre sonra toplanan gıda komitesi üç bakanlık olarak adımlar atmaya başladık.

"Cari denge çok daha büyük sürprize gebe"

Rakamlar bu istikamette giderse yıl sonu cari denge çok daha büyük sürprize gebe daha fazla detay vermeyeyim.

Kimsenin piyasadaki pozitif havayı bozmasına izin vermeyeceğiz. Mevduat faizi de kredi faizi de düşüyor. Makas çok açık ama daralacak."

#Hazine ve Maliye Bakanı
#Berat Albayrak
#Sanayi ve Ticaret Odası
#Bursa
#Enflasyon
5 yıl önce