'Konseyin yetki talebi olumlu bir gelişme'

Yeni Şafak
13:5822/12/2016, Perşembe
G: 22/12/2016, Perşembe
DHA
Zeytinoğlu, Gümrük birliği müzakerelerinin Türk ekonomisine son derece olumlu katkıları olduğunu açıkladı.
Zeytinoğlu, Gümrük birliği müzakerelerinin Türk ekonomisine son derece olumlu katkıları olduğunu açıkladı.

İktisadi Kalkınma Vakfı Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Avrupa Komisyonunun Gümrük Birliği müzakereleri için Konseyden yetki talebinin olumlu bir gelişme olduğunu bildirdi.

Zeytinoğlu, yaptığı açıklamada, Avrupa Komisyonunun gümrük birliğinin modernizasyonu müzakerelerini başlatmak için Konseyden yetki talep ettiğini hatırlattı.



AB'nin ticaret konusundaki müzakerelerinin Avrupa Komisyonu tarafından Bakanlar Konseyinin yetkilendirmesi üzerine gerçekleştirildiğini ve Komisyonun AB'nin ortak pozisyonunu üçüncü ülkeler ile müzakere ettiğini anlatan Zeytinoğlu, gümrük birliği modernizasyon sürecinin tıkanan Türkiye-AB ilişkilerini tekrar ileriye götüreceğini belirterek, konuyla ilgili şöyle dedi:



Avrupa Komisyonunun Türkiye ile gümrük birliğinin modernizasyonu müzakerelerini başlatmak için Konseyden yetki istemesi Mayıs 2015 tarihinde başlayan sürecin önemli halkalarından birini oluşturuyor. Taraflar arasında resmi müzakerelerin 2017'de başlamasını bekliyoruz. Bunun için Konseyin ortak müzakere pozisyonunu belirlemesi ve Komisyona müzakereleri başlatmak ve yürütmek için yetki vermesi gerekiyor. Bu sürecin ilk adımı dün atılmış oldu. Konseyin de hızlı hareket etmesini ve gerekli yetkiyi Komisyona vermesini bekliyoruz. Bu noktada herhangi bir gecikme, kritik bir dönemden geçen Türkiye ve AB ilişkileri açısından olumsuz olacaktır. Şu anda ilişkilerin en fazla ilerleme potansiyeli gösteren alanı gümrük birliğinin güncellenmesi konusu.



  • İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, sınai mamulleri ve işlenmiş tarın ürünlerinin serbest dolaşımını ve Türkiye'nin AB'nin ortak gümrük tarifesi ve ticaret politikasına uyumunu içeren gümrük birliğinin Türk ekonomisine son derece olumlu katkıları olduğunu ancak güncellenmesi ve derinleştirilmesi vaktinin çoktan geldiğini belirtti.



#Türkiye
#AB
#Gümrük Birliği
#İktisadi Kalkınma Vakfı
#Ayhan Zeytinoğlu

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.