Türkiye genelinde kira fiyatlarındaki artış oranı ortalamada yüzde 23,5 ile tüketici fiyat endeksinin üzerine çıktı. Deprem başta olmak üzere yeni konut arzında yaşanan durgunluk ve kentsel dönüşümün kiralık konut fiyatlarını yükselttiğini dile getiren uzmanlar artışlarda yasal düzenlemeye göre hareket edilmesi yönünde çağrıda bulunuyor. Öte yandan kira rayiçlerinin son bir yıl içinde yüzde 50’den fazla artış gösterdiği iller ise Muş, Karaman, Kahramanmaraş, Uşak, Bilecik, Bingöl ve Burdur olarak öne çıkıyor.
Kira artışlarında dikkate alınan tüketici fiyat endeksindeki son on iki aylık ortalama değişimi yüzde 16,19 iken Türkiye genelinde kira fiyat ortalaması son bir yılda metrekare başına 8,2-TL’den 10,13-TL’ye çıkarak yüzde 23,5 seviyesinde artış gösterdi.
Uzmanlar ise eski kiracılar için avantaj olan bu durumun yeni kiralık daire arayanlar için ise bütçeleri oldukça zorladığını kaydediyor.
KENTSEL DÖNÜŞÜM FİYATLARI YÜKSELTİYOR
“ARTIŞLARDA YASAL DÜZENLEMEYE GÖRE HAREKET EDİLMELİ”
Eski kiracılar tarafından uzun süredir oturulan taşınmazların, bazı bölgelerde emsal kira değerlerinin çok altında kaldığını belirten Özelmacıklı “Artışlar için öncelikle kontrattaki yazılı artış onanına bakılmalı. Kira sözleşmelerinde yapılacak artış bir önceki yılın TÜFE ortalaması ile de sınırlandırıldığı unutulmamalı” diye konuştu.