Konya'nın Karapınar İlçesi, bölgeye kurulacak 600 bin hanenin ihtiyacını karşılayacak, yıllık 1.7 milyar kilovatsaat elektrik üretmesi beklenen güneş enerji santraliyle Türkiye'nin enerji üssü oluyor. 6 bin hektarlık hazineye ait arazi üzerine yapılacak olan santralin yaklaşık 2 bin kişiye istihdam sağlayacak olması da bölge halkını sevindirdi.
Karapınar ilçesi, Konya'nın doğusunda yer alıp, kente yaklaşık 95 kilometre uzaklıkta. Yaklaşık 50 bin nüfusa sahip olan Karapınar, Türkiye'nin tek çöl toprağı sayılabilen ve en fazla rüzgar erozyonuna maruz kalan sahasında yer alıyor. Türkiye'nin yıllık ortalama 279.5 milimetre ile en az yağış alan bölgelerinden biri olan Karapınar'ın yıllık ortalama sıcaklığı 10 derece. Yağış yetersizliği ve yeraltı su seviyenin düşük olması nedeniyle bölgede ağırlıklı olarak kuru tarım yapılıyor. Tarım alanları içinde nadasa ayrılan sahalar oldukça önemli bir oran tutması da dikkat çekiyor. Karapınar aynı zamanda dünyanın nazar boncuğu olarak adlandırılan Meke Gölü ve irili ufaklı 100'ün üzerinde obruklarıyla da tanınıyor. Güneş enerji santralinin kurulması için Karapınar'ın tercih edilmesini nedeni de düz bir arazi ve güneşlenmenin fazla olmasından kaynaklanıyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, geçen pazartesi günü Türkiye'nin en büyük güneş enerji santralinin kurulacağı Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ihalesini yaptı. İhaleyi ise kilovatsaat başına en düşük teklifi 6.99 dolar/cent ile Kalyon ve Güney Koreli ortağı Hanwha Grubu aldı.
- Güneş enerji santrali Karapınar İlçesi kent merkezine yaklaşık 1 kilometre uzaklıktaki Yaka bölgesindeki 6 bin hektarlık alana kurulacak. Firmanın sözleşmeyi imzalamasının ardından 21 ayda kurulması planlanan fabrikada, fotovoltaik modüller üretilecek ve bunlar sahada kullanılacak. Yıllık 500 megavat kapasiteli fotovoltaik güneş modülü üretim fabrikası ve Ar-ge merkezi kurulacak ve 1000 megavat elektrik gücüne sahip bir güneş santrali inşa edilecek. Ayrıca Ar-ge merkezi de kurulacak ve 10 yıl süre ile Ar-ge faaliyetleri yürütülecek.
Güneş enerjisi santralinden 600 bin konutun ihtiyacını karşılayabilecek yaklaşık 1.7 milyar kilovatsaat elektrik üretilmesi bekleniyor. Yaklaşık 1.3 milyar dolarlık bir yatırım olan santralin 36 ayda elektrik üretimine başlaması planlanıyor. Bölgede ayrıca 2015 yılında kurulan özle bir şirket tarafından 80 dekarlık alanda her biri lisans şartı gerekmediği için 1'er megavat olmak üzere toplam 4 megavatlık olan ve günlük 800 konutun ihtiyacını karşılayabilecek enerji üreten, güneş enerji santrali bulunuyor.
İlçeye kurulacak güneş enerji santralinin halkta sevince neden olduğunu belirten Karapınar Belediye Başkanı Ak Partili Mehmet Yaka, şunları söyledi:
- ''Bu, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanımızın da dediği gibi çılgın bir projedir. Bin megavatlık bir enerji, yıllık 1.7 milyar kilovatsaat enerji üretimi anlamına geliyor. Bu da 600 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak kadar bir elektrik üretimine tekamül ediyor. 3 milyon nüfuslu bir ilin elektrik ihtiyacını karşılayacak kadar enerji üretilecek.''
Belediye Başkanı Mehmet Yaka, kurulacak olan güneş enerji santralinin yaklaşık 2 bin kişiye istihdam sağlayacağını kaydetti. Bu nedenle bölge halkına yeni bir iş kapısı açılacağını ifade eden Yaka, ''Bu proje, özellikle Karapınar ve Türkiye için çok önemli. Hem Türkiye kazanacak, hem bölge kazanacak, hem de Karapınar kazanacak''dedi.
Güneş enerji santraliyle ilçeye göç olmasını beklediklerini ifade eden Kaya, ''Proje hem istihdam yaratacak, hem de bölgeyi tanıtacak. Önümüzdeki günlerde ilçemize ciddi miktarda göç bekliyoruz. Belediye olarak bunların hazırlıklarını yapıyoruz. Bu proje 1 milyar doların üzerinde bir yatırımı öngörüyor. Fabrikası ile birlikte 1.3 milyar doları buluyor. Bu yatırımdan Karapınar ekonomisi de nasibini alacak ''dedi.
Kurulacak santralin düz bir alan ve eğimin sıfır olduğunu belirten Yaka, ''Arazinin paneller için çok uygun. Düz bir alan ve eğimi sıfırdır. Tarım arazisi olarak da uygun değil. Karapınarın güneş eğimini ve tek parça arazilerini düşünecek olursak güneşten enerji üretmek için ilçemiz çok uygun''diye konuştu.
Karapınar halkı da ilçeye güneş enerji santrallerinin kurulmasından memnun olduklarını dile getirdi. İlçede lokanta işleten Fikret Bozaklı, ''Karapınarda yapılacak olan bu enerji yatırımı bir marka şehir olmasında etkili olacak. Ayrıca diğer iş kollarında yatırım planlayan iş adamlarının da gelmesinde etkili olacak. Karapınar bundan sonraki dönemde kazançlı çıkacak. İlçemizdeki esnafımızın iş hayatını da canlandıracak'' dedi.
Türkiye'nin elektrik enerjisi üretimine ihtiyacı olduğunu belirten arzuhalci Mehmet Ali Karaefe de şunları söyledi:
''Elektrik enerjisinin ilçemizde üretilmesi memleketimize büyük katma değer sağlayacaktır. Ayrıca projenin hayata geçmesiyle ilçemize dışarıdan göç olacağını da düşünüyorum. Ayrıca güneş panellerinin üretileceği fabrikanın da ilçemizde kurulacağı için istihdam noktasında da etkili olacağı kanaatindeyim'' dedi.
Güneş enerjisi santrallerinin ilçenin gelişmesinde etkili olacağını kaydeden market işletmecisi Mustafa Taşpınar da, ''Proje çevresinde ilçemize bir fabrika kurulacağı ve 2 bin civarında işçi alımı olacağı söyleniyor. Bunun çarşımızı da canlandıracağını düşünüyorum. Ayrıca ilçemize yatırımların da artacağı kanaatindeyim. Kısacası her yönüyle hem esnaf olarak biz hem de ilçemiz kazanacak'' dedi.