Karapınar’da 1,3 milyar dolarlık yatırımla kurulacak güneş enerjisi santrali ihalesi tamamlandı. Dört grubun yarıştığı ihaleyi kilowatt saati için 6 dolar 99 cent teklif eden Kalyon-Hanwha Grubu kazandı. Enerji Bakanı Berat Albayrak, “Benim çılgın proje olarak adlandırdığım ve çok kritik bir kavşak olan güneşte yaptığımız bu ihaleyle önemli bir adım attık” dedi.
Türkiye'nin en büyük ve ilk güneş enerjisi üretim tesisinin ve fotovoltoik pil üretim fabrikasının da kurulacağı Konya Karapınar'daki güneş enerjisi santrali yapım ihalesi başarıyla tamamlandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda dün yapılan ihale 4 firmanın çekişmesine sahne oldu. Alım garantisinin verildiği ihalede Limak- CMEC- Hareon Solar Ortak Girişim Grubu, Kalyoncu- Hanwha Grubu, Çalık Enerji - Solargiga Ortak Girişim Grubu ve AKC Güneş Ortak Girişim Grubu yarıştı.
Limak Grubu 7 dolar 79 cent verdiği teklifiyle 5'inci turda çekildi. Çalık Grubu, 7 dolar 73 cent verdiği fiyattan sonra ihaleden çekildi. İhale AKC-Güneş ve Kalyoncu şirketleri arasında 18'inci tura kadar çekişmeli sürdü. Bu turun sonunda 7 dolar 1 cent verdiği teklifle Kalyon Grubu devlete, dünyanın en ucuz güneş enerjisi satış fiyatını vermiş oldu. İhale Komisyonu Başkanı Müsteşar Yardımcısı Abdullah Tancan'ın son bir indirim talebini de dikkate alan Kalyon, fiyatı 6 dolar 99 cente düşürdü. Bu teklif ile bugün güneş enerjisinde dünyanın en ucuz fiyatı oluşmuş oldu.
Yenilenebilir enerjide dünyanın en yüksek fiyatı 13 dolar 3 centler seviyesinde bulunuyor. Ancak, yüzde 15 yerlileştirme şartı ile bu fiyat 19,5 dolara kadar çıkıyor. Karapınar'da inşa edilecek projede ise 10 yıl sürecek AR-GE çalışmaları şartı var. Yine çalışan mühendislerin yüzde 80'inin Türk mühendis, kullanılacak malzemenin ilk yıl yüzde 60, ikinci yıl yüzde 70'inde yerlilik oranı şartları da işi üstlenen konsorsiyumca üstlenildi. İhaleden sonra bir değerlendirme yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, "Bugün Türkiye enerji sektörü açısından devrim niteliğinde bir günü yaşadık. Benim çılgın proje olarak adlandırdığım ve çok kritik bir kavşak olan güneşte bugün gerçekleştirdiğimiz ihaleyle önemli bir adım attık. Bu alanda, Türkiye'nin dünya ile rekabet edebilecek bir enerji sektörünün önünün açıldığını düşünüyorum, çünkü önümüzdeki aylarda benzer bir ihaleyi inşallah rüzgar enerjisinde de yapacağız" dedi.
1,3 milyar doları aşan bir yatırımın gerçekleşeceğini belirten Albayrak, yenilenebilir kaynaklarda kritik bir kavşak olan güneş enerjisinde çok önemli bir adım atıldığını ifade ederek şunları kaydetti: “Bugün farklı ülkelerden gelen yatırımcıların kıyasıya bir yarışına şahitlik ettik. Bu ihalenin sonunda Kalyon-Hanwha Grubu kilovatsaat başına 6,99 centlik fiyatla hem Türkiye yenilenebilir enerjisi açısından hem bölgede güneş enerjisi ve piyasası açısından çok büyük bir yatırım taahhüdü ile kazanan grup oldu."
Bakan Albayrak, devrim niteliğindeki ihale sonunda çıkan resmin Türkiye piyasaları ve yatırımcı için hayırlı olmasını diledi. Albayrak, “Burada 1,3 milyar doları aşacak bir yatırımın ötesinde artık Türkiye'de güneş enerjisinde teknoloji üreten, Ar-Ge yatırımını da yaparak hem iç piyasada değerlendirilecek hem de bölgeye ihraç edilecek bir sürecin de başlangıcına şahitlik etmiş olduk. Bu alanda, Türkiye'nin dünya ile rekabet edebilecek bir enerji sektörünün önünün ardına kadar açıldığını düşünüyorum, çünkü önümüzdeki aylarda benzer bir ihaleyi inşallah rüzgar enerjisinde de yapacağız. Türkiye'de bu ve benzeri yatırımların teknoloji ile gelişmesi, büyüyen Türkiye idealine hizmet edecek."
İhaleye Kalyon Holding Enerji Grup Başkanı Murtaza Ata da yaptığı basın toplantısında, “Önemli bir ihale olarak görüyorduk ve kazandık. Enreji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın enerjide Türkiye'nin dışa bağımlılığını azaltma yönündeki gayretlerini çok önemsiyorduk. Bu girişimin de adım adım dışa bağımlılığını azaltacağına inanıyoruz. Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika pazarının önemli ihracat yapma imkanına da kavuşmuş olacak. Koreli Hanwhaqcell firmasını tercih etmekle de çok önemli bir karar aldığımızı gördük" dedi.
Koreli ortak Türkiye Grup Müdürü Howooshin ise Türkiye'deki güneş enerjisindeki gelişmelere inançlarının tam olduğunu ifade ederek, “GES endüstrisinin gelişimine katkımız olduğu için çok şanslıyız. Türkiye'nin GES teknolojisindeki gelişimine destek vermeyi taahhüd ediyoruz" dedi.
Karapınar YEKA projesinde elektrik enerjisi üretim tesisinin kurulumunda yaklaşık 700 ve fabrikanın işletilmesinde 200 ila 350 daimi personel görev alacak. Ar-Ge için ise 100 tam zamanlı teknik personele doğrudan istihdam olanağı sağlanacak. Yerli tedarik zinciri ile ayrıca binden fazla personelin doğrudan istihdamı imkanı olacak.