İzmir'de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki deprem sonrası gözler uzun zamandan beri konuşulan büyük İstanbul depremine çevrildi.
Deprem uzmanlarının da İzmir depremi sonrası sıklıkla dile getirdiği İstanbul'da beklenen olası deprem koronavirüs nedeniyle yeni ev arayışını erteleyen çok sayıda vatandaşı yeniden harekete geçirdi.
İzmir depremi sonrası son günlerde ev arayanların arttığını belirten Gayrimenkul Danışmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran dikkat edilen konuların başında binanın deprem yönetmeliğine uygunluğunun geldiğini belirtirken, “Zemin etüd raporu, dış görünümdeki çatlaklar, daire ve binaya yapılan müdahaleler, kolon ve kirişlerde değişim incelenen diğer konular” dedi.
Kadıköy bölgesinde ağırlıklı olarak faaliyet gösteren Gayrimenkul Danışmanı Engin Yaylı ise deprem sonrasında yaşanan hareketliliği doğrularken, kendisinin de sabahın ilk saatlerinde yeni binada kiralık dairelere yönelik peş peşe çok sayıda telefon aldığını dile getirirken, satılık tarafında da aynı arayışların söz konusu olduğunu arayışta olanların ise taleplerini deprem sonrasında revize ederek aradıkları konutların yaşının 5 ile 10 yılı geçmemesi noktasında yeni karar aldıklarını belirtti.
Beşiktaş'ta Gayrimenkul Danışmanlığı yapan Serkan Tufan, İzmir depremi sonrası kendi bölgelerinde depreme dayanıklı olarak üretilen yeni binalarda yer alan kiralık ve satılık dairelere ilginin fazlalaştığına ve aramaların arttığına dikkat çekerken, arayan vatandaşların evlerde yapı kullanma izin belgesinin yanı sıra müteahhittin de geçmişine ve yaptığı işlere yönelik özellikle bilgi almak istediklerini dile getirdi.
İstanbul’daki 600 bin binanın 400 bininin riskli olduğuna işaret eden İstanbul Kentsel Dönüşüm Derneği Başkan Hakan Çatalkaya, İzmir depreminde çöken ve hasar gören binaların ardından vatandaşların kendi evlerinin güvenliğini tekrar sorgulamaya başladığını söyledi.
Vatandaşların oturdukları binalarla ilgili ön tespiti kendilerinin de yapabileceğini ifade eden Çatalkaya, 7 unsura bakılması gerektiğini belirtti. "Bu 7 maddeden en az biri var ise yaşadığınız bina riskli olabilir; hemen binanızın deprem testini yaptırıp deprem dayanıklılık raporlarınızı almanız gerekir" diyen Çatalkaya, söz konusu maddeleri şöyle sıraladı:
1. Bina 1999 yılında önce yapıldıysa,
2. Bina projesiz ve ruhsatsız yapıldıysa,
3. İnşaatta hazır beton kullanılmadıysa,
4. Binadan daha önce alınmış karot beton dayanımı C10 altındaysa,
5. Bina kolon ve kirişlerinde çatlaklıklar varsa,
6. Bodrum katta rutubet, kolon demirlerinde paslanma, betonda deniz kabukları veya
benzeri şeyler varsa ve
7. Bina dere yatağı, dolgudaysa.