Milli ekonomiyi destekleme kampanyasına iş dünyasının bağlı bulunduğu oda, borsa ve birliklerin yanı sıra spor camiası da zaman kaybetmeden sahip çıktı. Yerli üretimin ve tasarrufların milli parayla yapılması çağrısında bulunan özel sektördeki iş dünyası, döviz hesaplarını ve alışverişlerini TL’ye çevirmeye başladı. Futboldan basketbola birçok daldaki profesyonel spor kulüpleri de bütçelerini ve ödemelerini TL ile yapma kararı aldı.
Özel sektördeki iş dünyasının bağlı bulunduğu oda, borsa, birlik, federasyon, tanıtım grubu gibi iş dünyasını temil eden yarı resmi kurumlarda “TL'ye dönüş hareketi'ne birbiri ardına yaptıkları açıklamalarla dahil oldu. Hatta spor kulüpleri dahi döviz ödemelerini Türk Lirası'na çevirmeye ve hesaplarını TL'de tutmaya başladı. İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, milli ekonomiye sahip çıkma adına yaptığı açıklamada, “Reel sektörü destekleyecek tedbirleri bir an önce hayata geçirirken, yerli üretimimizi milli paramızla gerçekleştirmek, tüketim ve tasarrufumuzu da TL ile yapmaktan başka yolumuz yok” ifadelerini kullandı.
Topyekun destek çağrısında bulunan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ise milli ekonominin güçlenmesine destek anlamında her türlü katkıyı yapmaya hazır olduğumuz ifade ederek, şu açıklamayı yaptı: “Bu amaçla, öncelikle çevre ülkelerle yapılan ticaretimizde yerel paraların kullanılması hususunu desteklemenin yanında, bundan sonra kendi iç muamelatımızda yurtiçinde yapacağımız alımlarımızda da tüm paydaşlarımızdan sözleşmeleri sadece Türk Lirası ile talep ederek, imzalayıp, bayrağı taşıyacağız.”
MÜSİAD ise 11 bini aşkın üyesi ve onların temsil ettiği 60 bin üye işletmesini TL kampanyasına destek olmaya çağırdı. MÜSİAD'ın “Dövize Hayır, TL'ye Evet” dediğini belirten Genel Başkan Nail Olpak, dövizin bugünkü durumuna küresel dalgalanmaların yanı sıra belirgin bir manipülatif hareketin de sebep olduğunu ve bu durumdan TL'nin kazanacağı değerle çıkılacağının altını çizdi. Bursa TSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ise Oda'nın bir geleneği olarak mevduat ağırlığını uzun zamandır TL'de tuttuklarını, döviz varlıklarını da Türk Lirası'na çevirdiklerini açıkladı.
Öte yandan Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri, bankalardaki tüm nakdi döviz hesaplarını Türk Lirası'na çevirdi. Ordu Ticaret ve Sanayi Odası ile İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ve bünyesindeki Fındık Tanıtım Grubu da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısına uyarak hesaplarındaki dövizi Türk lirasına çevirme kararı aldı.
Cumhurbaşkanı'nın çağrısına bankalar da dahil oldu. BankPozitif, döviz kurları kampanyasına destek vererek kredi taksitini döviz bozdurarak ödeyen müşterilerine, ödedikleri kredi taksitlerinin faizini iade ediyor. İzmir Ticaret Odası ise İzmir Ekonomi Üniversitesi'ndeki yabancı uyruklu öğrencilerden alınan eğitim ücretlerinin bulunduğu döviz hesaplarındaki 250 bin doları bozdurup TL'ye çevirdi.
TL'ye dönüş hareketi”ne spor kulüpleri de iştirak ederek ekonomide topyekun dayanışmasının en güzel örneğini küresel piyasalara duyurdu. Bu doğrultuda Türkiye Boks Federasyonu Başkanı Eyüp Gözgeç, 150 bin avro ve 40 bin doları Türk lirasına çevirdiklerini bildirdi. Süper Toto Süper Lig ekibi Medipol Başakşehir Futbol Kulubü'nün ise 1 Aralık 2016'dan itibaren teknik ekip ve futbolculara yapacağı tüm ödemelerinin TL bazında olacağı bildirildi. Yine, Türkiye Atletizm Fedarasyonu Fedarasyon bütçesinde yer alan dövizlerin de TL'ye çevrildiği açıklandı. Bunun yanında 4.5G ihalesini kazanan GSM operatörlerinin “TL'ye yönelin” çağrısına kayıtsız kalmamaları da dikkat çekti. 2017 yılının nisan ayındaki 657 milyon avro tutarındaki son taksit ödemelerini Türk lirası olarak yapacak. İhaleye ilişkin son taksit ödemesi olarak Turkcell 413 milyon 822 bin avro, Türk Telekom ise 243 milyon 349 bin avroluk ödemeyi Türk lirası olarak 2017'nin nisan ayında yapacak.