|

Hazine ve Maliye Bakanlığı kira gelirlerini mercek altına aldı: 1 milyon ev sahibi tespit edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı kira vergisini ödemeyen ev sahipleri için harekete geçti. Geçtiğimiz günlerde kiracılara tebligatların gitmeye başlamasının ardından yapılan tespitlerde 1.4 milyon evin vergisinin ödenmediği tespit edildi. Bu evlerden yaklaşık 400 bininde vergiden muaf durumlar olabileceği tahmin edilirken 1 milyon ev sahibinin ise ödemesi gerektiği halde kira vergisini ödemediği düşünülüyor. Vergi ödemeyen ev sahipleri 4 ayrı ceza ödeyecek.

10:51 - 21/02/2024 Çarşamba
Diğer
Foto/arşiv
Foto/arşiv

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın vergi gelirlerinden sorumlu olan Gelir İdaresi Başkanlığı kira vergisinin tam olarak ödenmesi, vergi kaybının olmaması için teknolojinin tüm olanaklarını kullanmaya başladı.


İdare bunun için tüm devlet birimlerinin verilerini de elde ederek kullanıyor. Edindiğimiz bilgilere göre bu yıl Maliye'nin bu teknolojik denetimi kira vergisi için çalıştı. Maliye kira vergisi ödeme dönemi yaklaşırken bu vergiyi ödemeyenleri tespit etmek için şimdiye kadar denenmeyen bir yola başvurdu.


Tapu kayıtları zaten elinde olan Maliye bu kez Nüfus Müdürlüğü'nden ikamet adreslerini aldı. Yaklaşık 5 milyon dairede bu iki veriyi karşılaştıran müfettişler önce tapu kaydı olmadan ikamet eden vatandaşları tespit etti. Ardından bu evler için vergi ödenip ödenmediğini araştırdı. Bu veriler de tabii ki Maliye de bulunuyor.


1.4 MİLYON EV İÇİN VERGİ ÖDENMİYOR AMA


Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre; "Araştırma sonucu yaklaşık 1.4 milyon evin vergisinin ödenmediğinin tespit edildiği konuşuluyor. Bu evlerden yaklaşık 400 bininin ev sahiplerinin çocuklarının veya anne babalarının ikamet etmesi gibi vergiden muaf durumlar olabileceği tahmin ediliyor. Yasa gereği (usul ve furuğ) anne babalar veya çocuklar hariç evinizde diğer akrabalarınız veya çok yakın arkadaşlarınız oturmuş olsa ve siz onlardan kira almasınız bile emsal kira bedeli üzerinden verginizi ödemek zorundasınız. İşte şu anki verilen böyle 1 milyon ev sahibinin ödemesi gerektiği halde kira vergisini ödemediğine işaret ediyor.


NİHAİ TUTAR DA TESPİT EDİLİYOR


Bu nedenle şu anda Maliye ekipleri tespit edilen ve potansiyel olarak vergi ödenmediği düşünülen bu 1.4 milyon eve giderek bir yandan ikamet edenlerin çocuk veya anne ve baba gibi kira vergisi ödenmemesi gereken kişiler olup olmadığını diğer yandan eğer değillerse kira bedelini de sorarak kira tutarına da tespit ediyor. Böylece ne kadarlık bir vergi kaybı olduğu da nihai olarak belirleniyor. Maliye'nin vergi kayıp kaçağını önlemek için vatandaşları vergi dairesine davet etmek dahil sorgulama ve araştırma yapmaya yasal yetkisi bulunuyor. Vergi ödemeyenleri ise doğal olarak cezalar bekliyor.


4 AYRI CEZA ÖDENECEK


Kira vergisini ödemeyenler tespit edilirlerse ödenmeyen verginin kendisi ve bir misli de vergi ziyaı cezası ile birlikte ödenmesi gerekiyor. Ayrıca 2023 gelirini beyan etmeyen ev sahipleri 21 bin liralık kira vergisi istisnası hakkını kaybedecek. Zamanında ödenmeyen vergi için aylık yüzde 3.5 gecikme faizi ödeyecek. Ayrıca beyanname verilmemesi nedeniyle 2 kat birinci derece usulsüzlük cezası kesilecek.




#Kira
#Konut
#Hazine ve Maliye Bakanlığı
#Vergi
2 ay önce