Avrupa Birliği, Türkiye ile Gümrük Birliği anlaşmasının kapsamını genişletmek için nihayet adım atıyor. 1995’ten bu yana yürürlükteki anlaşmanın yenilenmesi konusunda Türkiye’nin sesine kulak veren AB Komisyonu, güncelleme müzakerelerine başlamak için Avrupa Birliği Konseyinden yetki istedi.
Avrupa Birliği, Gümrük Birliği mutabakatının yenilenmesi konusundaki çağrılarımıza sonunda cevap vermeye başladı. AB Komisyonu düzenlediği haftalık toplantıda, Türkiye ile Gümrük Birliği anlaşmasının güncelleştirilmesi konusunda resmi görüşmelere başlamak için AB Konseyinden yetki talep etme kararı aldığını açıkladı.
Açıklamada, Gümrük Birliğinin güncelleştirilmesinin 29 Kasım 2015 ve 18 Mart 2016 tarihlerinde yapılan AB-Türkiye zirve kararlarında yer aldığı hatırlatılarak, “Bu teklifle birlikte AB Komisyonu taahhütlerini yerine getirmeye devam ediyor. Gümrük Birliğinin mevcut AB-Türkiye ticari ilişkilerini yansıtarak iyileştirilmesi tüm taraflara önemli ekonomik fayda sağlar” denildi.
31 Aralık 1995'te yürürlüğe giren Gümrük Birliğinin, günümüz şartlarına uyarlanması hem AB hem de Türkiye tarafından gerekli görülüyor. Gümrük Birliği, mevcut haliyle sadece sanayi ürünlerini kapsıyor. Geleneksel tarım ürünleri ise bu anlaşmanın kapsamında yer almıyor. Anlaşmanın güncelleştirmesiyle, Gümrük Birliğindeki ürünlerin niteliği ve yelpazesinin tarım, hizmetler, sanayi ve kamu alımları alanlarını kapsayacak şeklide genişlemesi hedefleniyor. Yapılacak değişiklikle tarım ürünlerinin neredeyse
hepsi Avrupa Birliği pazarına giriş yapabilecek.
Değişiklikle; Türkiye'nin Avrupa Birliği'nin kamu ihalelerine katılma hakkına da sahip olması, Avrupa Birliği'ne üye ülkelerdeki firmaların ise Türkiye'de yatırım hacimlerini arttırabilmesinin önü açılacak. Taraflar bu adımla ürünlerini hem AB pazarına hem de 3'üncü ülkelere ihraç edebilecekler. Türkiye'nin üzerinde durduğu bir diğer önemli konu ise AB'nin 3. ülkelerle imzalayacağı serbest ticaret anlaşmalarında Türkiye'nin mağdur olmasının da önüne geçilmesi. AB'nin üçüncü ülkelerle imzalayacağı serbest ticaret anlaşmalarının Türkiye'yi de kapsaması hedefleniyor.
Konu müzakere edilip taraflarca üzerinde mutabakata varıldıktan sonra Gümrük Birliği iyileştirmesinin Avrupa Parlamentosu (AP) ve AB Konseyi tarafından onaylaması gerekiyor. Yaklaşık 2 yıl sürecek olan müzakerelerin Aralık 2018'de sona ermesi hedefleniyor. Bu husus, 29 Kasım'da Brüksel'de gerçekleştirilen Türkiye-AB Zirvesi Sonuç Bildirisi'nde de teyit edildi. Yeni anlaşmayla 10 yılda Türkiye, Avrupa Birliği arasındaki ticaret hacminin yüzde 50 artırılması hedefleniyor.
2015 sonu rakamlarıyla AB'ye ihracatımız 68,5 milyar dolar, AB'den ithalatımız ise yaklaşık 89 milyar dolar. Ekim 2016 itibariyle
AB'nin toplam ihracatımız içindeki payı %48,5, toplam ithalatımız içindeki payı ise %38 civarında. En çok ihracat yaptığımız birlik ülkeleri Almanya, İngiltere, İtalya ve Fransa olarak sıralanıyor. AB'yle ithalatımızda önde gelen ülkeler ise şöyle sıralanıyor:
Almanya, İtalya, Fransa, İngiltere ve İspanya. Türkiye'ye gelen doğrudan yabancı yatırımın yüzde 64'ü AB ülkeleri kaynaklı.