EDISYON:

Gayrimenkul borsası ile trilyonluk hacim

Yeni Şafak
04:004/02/2019, Pazartesi
G: 4/02/2019, Pazartesi
Yeni Şafak
TVF ve MÜSİAD iş birliğinde, GABORAS’ın hayata geçirilme süreci ve ekonomik değerinin ele alındığı çalıştay düzenlendi.
TVF ve MÜSİAD iş birliğinde, GABORAS’ın hayata geçirilme süreci ve ekonomik değerinin ele alındığı çalıştay düzenlendi.

Türkiye Varlık Fonu (TVF) ve MÜSİAD’ın birlikte düzenlediği çalıştayda Gayrimenkul Kıymetler Borsası’nın ekonomik değeri ele alındı. TVF Genel Müdür Yardımcısı Mithat Bülent Özmen, "Türkiye merkezli gayrimenkul borsasının kurulması, trilyonlarca liralık menkul değer hacmi oluşturacaktır" dedi.

Türkiye Varlık Fonu (TVF) Genel Müdür Yardımcısı Mithat Bülent Özmen, Türkiye merkezli gayrimenkul borsasının kurulması vizyonunun, ülke açısından trilyonlarca liralık menkul değer hacmi oluşturacağını bildirdi. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından yapılan açıklamaya göre, TVF ve MÜSİAD iş birliğinde, Gayrimenkul Kıymetler Borsası AŞ'nin (GABORAS) hayata geçirilme süreci ve ortaya çıkacağı ekonomik değerin ele alındığı çalıştay düzenlendi. Çalıştayda, dijital teknoloji, big-data ve veri işleme altyapısı, özel-kamu değer haritalarının hızlandırılması, toplu değerleme, anlık raporlama ve değerleme otomasyonu, dijital ekranlar, risk parametreleri, ölçme-izleme-değerlendirme kapasitesi, güvenli alım-satım platformu aşaması, endeksleşme, borsalaşma, gayrimenkul ve türevlerinin menkulleşmesi ele alındı.

TVF Genel Müdür Yardımcısı Özmen, Türkiye merkezli gayrimenkul borsasının büyük, milli ve yerli proje olduğunu belirterek, projenin ekonomiye ve alternatif sermaye piyasalarına önemli katkı sağlayacağını kaydetti.

GABORAS'TA EKSİKLER BİTMEK ÜZERE

  • GABORAS Yönetim Kurulu Baş Danışmanı Lütfi Altun da platformun hayata geçirilmesine dair hazırlıkların tam gaz sürdüğünü ve borsalaşma yolunda eksikliklerin büyük kısmının giderildiğini belirtti. Gayrimenkulde devasa bir birikim bulunduğunu vurgulayan Altun, söz konusu birikimin menkulleşemediğini, bu nedenle ülke ekonomisine değer katamadığını aktardı. Lütfi Altun, gelinen süreçte öz kaynağın, sermayenin ve stoklardaki söz konusu gayrimenkullerin ekonomiye katılmasının zorunlu olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Bugün aynı taşınmaza 10 farklı fiyat öngören veri karmaşası, güven ortamını hem içeride hem dışarıda sarsmaktadır. Bu durum gayrimenkul sermaye birikiminin el değiştirmesine, ihraç olmasına fırsat vermemektedir."

Alım-satım şeffaflaşacak

GABORAS Yönetim Kurulu Baş Danışmanı Altun, gayrimenkuldeki değer karmaşasının borsa ile sona erdirileceğini, özellikle haciz ve icra dönemlerinde gayrimenkullerin gerçek değerinin bu platformla öğrenilebileceğini, böylece borçlunun da alacaklının da hakkının korunacağını bildirdi. GABORAS ile her şeyin şeffaf olacağını vurgulayan Altun, "Gayrimenkulün borsalaşması ve servet birikimlerimizin yeniden kapitale dönüşmesi, 2023 hedeflerini yakalamamız için bir fırsat olacaktır" ifadesini kullandı.

  • MÜSİAD ABD’den ticarette atılım
  • MÜSİAD ABD’nin yeni dönem için Genel Kurul Toplantısı, New Jersey eyaletinde yapıldı. MÜSİAD’ın ABD’deki üyeleri, Türkiye’nin New York Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi İskender Balcı ve ülkedeki Türk toplumundan davetlilerin katıldığı genel kurulda MÜSİAD ABD’nin başkanı ve yönetim kurulu belirlendi. Derneğin mevcut başkanı Mustafa Tuncer, yeniden başkan seçilirken, yeni yönetim kurulu üyeleri ve derneğin temsilcileri de tanıtıldı. MÜSİAD ABD Başkanı Mustafa Tuncer, “Yeni dönemde bizim temel odak noktamız, Türkiye ve Amerika arasında gündelik siyasi perspektiflerin ötesinde Türkiye’nin ürettiği en iyi hizmet ve ürünler, satabileceği hizmetler ve ürünler ne ise bunları eyalet bazında Amerika’ya satmak. Bizim yeni dönemdeki hedefimiz ‘ticarette büyümeye devam’ diyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
#TVF
#Mithat Bülent Özmen
#MÜSİAD

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.