Geride bıraktığımız eylül ayında Türkiye, 22,6 milyar dolar ihracat yaparken, tüm zamanların en yüksek eylül ayı performansına imza attı. Geçtiğimiz yılın aynı ayına göre ihracatta yüzde 9,2 artış sağlandı. Yılın ilk 9 ayında 188 milyar dolarlık ihracat yapılırken, son 12 ayda ise 252 milyar dolar aşıldı. Eylül ayında dış ticaret hacmi yüzde 26,3 artışla 55 milyar 616 milyon dolara ulaştı. Dış ticaret açığı yüzde 298,3 artışla 10 milyar 384 milyon dolar olarak hesaplandı. Aynı dönemde ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 68,5 oldu. Enerji verileri hariç tutulduğunda ihracatın ithalatı karşılama oranı ise 16,5 puan azalarak yüzde 89,2'ye geriledi.
Ocak-eylül döneminde ise dış ticaret açığı yüzde 158,5 artışla 83 milyar 819 milyon doları buldu. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 69,2 olarak hesaplandı.Geçen ay 15 sektörde ihracat artışı gerçekleşirken, kimyevi maddeler küresel piyasalardaki gelişmelerin de etkisiyle ilk sıradaki yerini korudu. 2,9 milyar dolarlık ihracat yapan kimyevi maddeleri, 2,7 milyar dolarla otomotiv ve 1,9 milyar dolarla hazır giyim takip etti. Ayrıca, birim ihracat değeri de geçtiğimiz ay geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22 artışla 1,62 dolara yükseldi.
Eylül ayında en fazla ihracat yapılan ülkeler; 2 milyar 2 milyon dolarla Almanya, 1 milyar 378 milyon dolarla ABD ve 1 milyar 277 milyon dolarla Irak oldu. İhracatta en çok paya sahip ilk 10 ülkenin toplam ihracat içindeki payı yüzde 47,6 olarak gerçekleşti. Bu dönemde en fazla ihracat yapılan ülke grupları; 8 milyar 901 milyon dolarla Avrupa Birliği, 4 milyar 144 milyon dolarla Yakın ve Orta Doğu ülkeleri ile 3 milyar 832 milyon dolarla diğer Avrupa ülkeleri oldu.
Türkiye’nin ithalatı ise eylül ayında enerji maliyetleri ve altının etkisiyle 33 milyar dolara yükseldi. Sektörlere göre değerlendirildiğinde, eylül ayı ithalatında imalat sanayisinin payı yüzde 72, madencilik ve taş ocakçılığının payı yüzde 22,2, tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörünün payı ise yüzde 3,4 olarak hesaplandı. Eylülde BEC sınıflamasına göre en çok ithalat "ham madde (ara malları)" grubunda yapıldı. Bu gruptaki ithalat yüzde 46,4 artışla 26 milyar 647 milyon doları buldu. Söz konusu grubu 3 milyar 580 milyon dolarla "yatırım (sermaye) malları" ve 2 milyar 751 milyon dolarla "tüketim malları" grubu takip etti.
Eylül ayı dış ticaret istatistiklerine göre, Türkiye’nin ithalatında ilk üç sırayı Rusya, Çin ve İsviçre aldı. İsviçre’den ithalat yüzde 764 artışla 2,2 milyar dolar oldu. Söz konusu yükselişte İsviçre’den yapılan altın ithalatı önemli rol oynadı. İsviçre'den altın ithalatı son aylarda yükseliş gösterirken, geride kalan ağustos ayında 23,7 tonla 2013 yılından bu yana en yüksek seviyeyi görmüştü. Zirvedeki Rusya’dan ithalat ise eylül ayında yüzde 187 artış göstererek 6,9 milyar dolara çıktı. Rusya’dan ithalatta yaşanan yükselişte hızla artan enerji maliyetleri başrolü oynadı.
Eylül ayının dış ticaret istatistikleri, Ticaret Bakanı Mehmet Muş ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe'nin de katılımıyla Trabzon’da açıklandı. Düzenlenen etkinlikte konuşan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “2022 yılının ilk 9 ayının tamamında aylık olarak en yüksek ihracat rakamlarına ulaşmış bulunuyoruz” dedi. Enerji ve emtia fiyatlarında yaşanan sert artışın etkisiyle ithalatın 33 milyar dolara yükseldiğini vurgulayan Muş, ilk 9 ayda ithalatın üçte birinin enerji ithalatından kaynaklandığını ve son dönemde altın ithalatında yaşanan yükselişin de ithalat kaleminde etkili olduğunu belirtti. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ise, eylülde 131 ülkeye ihracatın arttığını ve en çok ihracat yapan ilk 5 ilin İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Ankara şeklinde sıralandığını bildirdi.