Balıkçılık sektörü 250 bin kişiye istihdam sağlarken, Türkiye 18 bin 476 balıkçı gemisiyle Avrupa’nın en geniş filolarından birine sahip. Su ürünleri sektörünün ihracat yapan, döviz getirisi olan ve katma değer yaratan bir sektör olduğunu söyleyen Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Oğulcan Kemal Sagun, “2021 sonu itibariyle su ürünleri ihracatı 1.3 milyar dolar oldu. 2022 yılsonu itibariyle ihracatçılar birliği olarak hedefimiz 1.5 milyar dolar barajını geçmek” ifadelerini kullandı.
2000 yılında Türkiye’nin su ürünleri ihracatı 46 milyon dolar olduğunu söyleyen Sagun, "O günden bu güne su ürünleri sektörü her zaman çift haneli rakamlarla büyüdü. İhracatta belirlenen 1.5 milyar dolar barajı çok ciddi bir rakam. Sektör yüzde yüz katma değerli, yüzde yüz yerli üretim yapan ve ürünlerinin de büyük bir kısmını dünyanın birçok ülkesine ihraç eden bir sektör haline geldi” dedi.
Özellikle Avrupa ülkelerinin çok büyük bir pazar olduğunu dile getiren Sagun, “Hollanda, Almanya, İtalya başta olmak üzere Rusya, Japonya ve Amerika’ya ciddi ihraç yapıyoruz. Akdeniz’de orkinosumuz var. Akdeniz’deki en değerli balıklardan bir tanesi. Orkinos konusunda Japonya’da söz sahibiyiz. Avrupa’da İspanya, Malta gibi ülkelerle rekabet ediyoruz. Özetle Amerika’sından Japonya’sına, Avrupa’sından Rusya’sına şu anda 180’in üzerinde ülkeye Türk su ürünlerini ihraç ediyoruz” diye konuştu.
Akdeniz açıklarında Avrupalı ve Amerikalılardan daha üst düzey avcılık yapıldığı bilgisini paylaşan Sagun şunları söyledi: “Akdeniz açıklarında, Malta’nın, Tunus’un, Cezayir’in sularında avlanıyoruz. Biz yıllarca Afrika’daki balıkları Avrupalılardan, Amerikalılardan aldık. Artık kendimiz oralara gidip onlardan daha üst düzeyde avcılık yapabilir hale geldik. Bundan 5 sene önce Rusya Avrupa’ya sınırlarını kapattığında Avrupa’dan da Türkiye’ye alabalık ihracatı konusunda bir sübvansiyon yaptırımı geldi. Bizim çok ciddi alabalık ihracatımız vardı. Rusya Avrupa’dan somon alamaz oldu. Harekete geçtik. Alabalıklarımızı denize indirdik, doğru diyet ve doğru beslenme programı ile somon yaptık. 5 senenin sonunda Türk somon ihracatımız 150 milyon doları aştı. Başarılı bir ürün oldu. Karadeniz’de somon yetiştiriyoruz. Bugün Japonya’ya saşimi için, Rusya’ya fümelenmesi için satıyoruz. Balığımızı bütün dünyaya satıyoruz.”