Başbakan Binali Yıldırım, Gölcük Yeni Tip Denizaltı Projesi 3. Gemi Murat Reis'in ilk kaynak Töreni'nde "Afrin'de Kürt, Türkmen ve Arapları terör örgütünden kurtarmak için Zeytin Dalı Harekatı'nı başlattık. İnşallah tamamen temizleyeceğiz" dedi. Başbakan Yıldırım, "2023 hedeflerine adım adım yürüyoruz" derken, "Denizcilikte çok önemli işler yapıyoruz. Burdan açıkça söylüyorum: Ege'de bir şeyler yapmak isteyenlere: Kimse yanlış hesap yapmasın. Yeni nesil denizaltılarımız çok ileri teknolojiye sahip olacak" şeklinde konuştu.
Türkiye bölgesinde sadece kendi topraklarının bütünlüğünü, sınırlarının güvenliğini, vatandaşlarının can ve mal emniyetini sağlamakla kalmıyor; bölgedeki istikrarsızlıkların kaldırılması için de önemli bir katkı sağlıyor. Zeytin Dalı Harekatı başarıyla devam ediyor. Tamamen PKK, PYD, DEAŞ bölgeden temizlendikten sonra evlerinden ayrılmak zorunda kalan 350 bin Afrinli topraklarına dönecek, orada huzur içinde yaşamlarını devam ettirecek.
Murat Reis yeni nesil denizaltı. Bu denizaltı tamamlandığında, 6 denizaltıdan oluşan bir paket, uzun yıllar deniz kuvvetlerimize hizmet edecek. Yeni denizaltı projesi tabii bir Alman- Türk ortaklığıyla devam ediyor. Bu projeyle Gölcük Tersanesi Komutanlığı alt yapısı iyileştiriliyor. Tersanenin, denizaltı yapımında uzmanlaşması sağlanıyor. Bilindiği gibi mevcut denizaltılarımız, havadan bağımsız ses sistemine sahip olmadıkları için uzun süre denizaltında kalamıyor. Yeni nesil denizaltı ihtiyacı doğmuştur.
Türkiye özellikle son yıllarda her alanda yetkinliğini artırmaya devam ediyor. Savunmada olduğu kadar denizcilikte de Türkiye önemli bir mesafe aldı. Mega yat imalatında Türkiye bir marka oldu. Tuzla tersanesinin yanında, Yalova Altınova bölgesindeki tersanelerde tamir başta olmak üzere, dünyanın birçok ülkesine gemi inşaatı yapıyoruz. Tersane kapasitemizi 37'den 78'e, inşaat kapasitemizi 500 bin tondan 4,5 milyon tona yükseltmiş bulunuyoruz. Denizcilikte son 15 yılda uyguladığımız teşvik politikalarıyla ticaret filomuz Türk sahipli ve Türk bayraklı olmak üzere 19. sırada 14. sıraya yükselmiştir. Türkiye'nin Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bize gösterdiği 100. yıl hedefine, 2023 hedeflerine adım adım, kararlı bir şekilde yürüyoruz. Denizcilikte bu hedefleri daha erken yakalayacağımız aşikardır.
Bugün ilk kaynağını yapacağımız Murat Reis denizaltımız dosta güven, düşmana da endişe salacak. Bu projenin ülkemize, deniz kuvvetlerimize kazandırılmasında emeği geçen başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Savunma Bakanlarımıza, deniz kuvvetleri komutanları olmak üzere ülkem ve milletim adına teşekkür ediyorum. Şöyle bir baktım denizaltıların inşa süresi çok uzun. 10 yılı buluyor. Bu çok uzun bir süre. Türkiye gemi inşaatında çok mesafe aldı. Bu 10 yıl sürenin yüzde 60'tan fazlası ekipman. Gerisi çelik teknesi, işçiliği vs. kalıyor. Bu tedarik takviminin gözden geçirilerek bu sürenin kısaltılması gerekiyor. Bu konuda istirham ediyorum. Ülkemizin karşı karşıya olduğu riskleri göz önünde bulundurarak bu denizaltıların bir an önce deniz kuvvetlerine kazandırılması zaruri. Bazıları fırsatı ganimet bilerek Ege'de, Akdeniz'de bir takım tezgahlar, hesaplar içindeler. Kimse yanlış hesap yapmasın. Şartlar ne olursa olsun Türkiye deniz kuvvetleri olarak her hal ve şartta ülkesine yönelik her türlü tehditi bertaraf edecek güçtedir.
Murat Reis, 250 metre derinliğe inebilecek ve 3 hafta su altında kalabilecek. Türkiye’nin ilk yerli denizaltısı olan Piri Reis’in yapımına 2015'te başlandı ve 2021'e kadar tamamlanması planlanıyor.
Hızır Reis denizaltısına ilişkin çalışma da devam ediyor. Murat Reis’in ardından sırayla Aydınreis, Seydialireis ve Selmanreis denizaltıların kaynak atımları da, 12’şer aylık periyotlarla gerçekleşecek.