|

Dönüşüme bakanlık onaylı 'aracı kurum' önerisi

Mimar Nihat Şen, hızlı kentsel dönüşüm için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan onaylı aracı kurumlara ihtiyaç olduğunu söyledi. Bakanlığın denetleyeceği şirketler, vatandaşa hem bilgi hem de finansal çözüm önerileri sunabilecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/03/2018 Pazar
Güncelleme: 01:32 - 11/03/2018 Pazar
Yeni Şafak
​Bu yıl kentsel dönüşümde hız yılı ilan edildi.
​Bu yıl kentsel dönüşümde hız yılı ilan edildi.

Bu yıl kentsel dönüşümde hız yılı ilan edildi. Çevre ve Şehirçilik Bakanı Mehmet Özhaseki, dönüşümün önünü tıkayacak her türlü mevzuatı kolaylaştıracaklarını söyledi. Kentsel Dönüşüm uzmanı Mimar Nihat Şen, atılan adımların yerinde olduğunu ancak yetmediğini söyledi. Vatandaşın hala en büyük eksiğinin bilgi olduğuna vurgu yapan Şen, bunun için bakanlık onaylı araçı kurumlara ihtiyaç olduğunu aktardı.

ONAY SÜRECİ HIZLANSIN

Aracı kurumların içinde mimarından psikologuna, finans danışmanından malzemecisine birçok farklı meslek gurubundan kişilerin olması gerektiğine de dikkat çekildi. Şen, konusunda uzman kişilerin vatandaşın her sorusuna yanıt verip her sorununa çözüm bulacağını aktardı. Hızlı dönüşüm için kentsel dönüşüm ofislerinin de onay verebilmesi gerektiğine işaret eden Şen, “Bu iş bir sistem işi. Halihazırda var olan kentsel dönüşüm ofislerinde onay verme yetkisi yok. Tüm onaylar Ankara’dan bakanlıktan alınıyor. Bu da süreci uzatıyor. Oysa dönüşüm için vatandaş aracı kurumlara gitse, aracı kurumlar, dönüşüme talip inşaat firmalarının mali yapılarını ve geçmişte bitirdikleri projeleri de objektif bir değerlendirmeyle ele alsa ve bundan sonra dönüşüm onayı hızlıca verilse kentsel dönüşüm tüm ülke genelinde hızlanır” dedi.

KÖTÜ NİYETE CEZA

Bakanlık onaylı şirketlerin kötü niyet sergilemelerinin önüne nasıl geçilebileceği sorusuna da Şen’in yanıtı net oldu. Şen, bu tür aracı şirketlerin olası kötü niyetinin cezasının yüksek para cezası ve hapis olması gerektiğini dile getirdi. Şen, bakanlığın da bazı noktalarda denetimi sıkı tutabileceğini kaydetti.

#Nihat Şen
#Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
#Mehmet Özhaseki
6 yıl önce