Dul ve yetim maaşları sosyal güvenlik sisteminde en çok karmaşanın yaşandığı konuların başında geliyor. Bu konularda da kafalar karışıyor. Örneğin "Dul ve yetim maaşım çalışırsam kesilir mi?", "İşsizlik maaşı ile birlikte dul ve yetim maaşını alabilir miyim?" gibi sorular merak edilen konular arasında.
Ölen anne ve babaların geride kalan çocukları (kız veya erkek) anne ve babalarının ölümünden dolayı yetim veya ölüm aylığı alabilmeleri için 5510 sayılı Kanun veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmamaları ve bununla birlikte kendi sigortalılıkları nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması gerekmektedir. Dolaysıyla, vefat eden kişi emekli olduğu için, geride bıraktıklarına da yetim maaşı bağlanmasına olanak sağlıyor.
SSK’ya tabi çalışan yetimler, Emekli Sandığı’ndan yetim aylığı alabiliyorlar. Sigortalı çalışanların yine sigortadan yetim aylığı alma durumları ise farklı. Bu durumda kız çocuklarının, evlenmesi, boşanması durumunda eski eşiyle yaşamaya devam etmesi ve son olarak sigortalı bir işe girmesi durumunda yetim aylığı kesiliyor.
Erkek çocuklar için ise durum farklıdır. Erkek çocukları için eğitim durumu da göz önüne alınarak yetim aylığı durumu planlanır. Eğitim görmeyen erkek çocukları için 18 yaşına kadar, ortaöğretim mezunu kişilere 20 yaşına kadar, lisans çıkışlı yani üniversite mezunu ve üniversite diploması bulunan erkek çocukları içinse 25 yaşına kadar yetim aylığı ödenir. Ayrıca erkek çocuklarının sigortalı bir işe girmeleri durumunda da yetim aylığı kesilecektir.