|

Berlin gerdikçe zarar görüyor

Almanya’nın 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana Türkiye’ye karşı takındığı tavır, bu ülkenin Türkiye ile olan ticaretine zarar vermeye başladı.

Yeni Şafak
04:00 - 22/07/2017 Cumartesi
Güncelleme: 02:15 - 22/07/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Berlin gerdikçe zarar görüyor
Berlin gerdikçe zarar görüyor

En büyük ticaret partnerimiz olmasına rağmen Türkiye’yi hedef alan terör örgütleriyle kol kola yürüyen Almanya’nın bu tavrı Türkiye’de iyi satış yapan ve birçoğu sektöründe pazar lideri olan Alman şirketlerinin satışlarını ve cirolarını vuracak gibi görünüyor. Bunun en önemli örneklerinden biri Alman otomotiv şirketi Wolkwagen’in, Türkiye araç pazarındaki liderliğini yitirmesi ve üçüncü sıraya düşmesi oldu. Bu ülke şirketlerinin iyi satış yaptıkları beyaz eşya, elektronik, kimya ve makine sektörlerinde de benzer gelişmeler olması bekleniyor.

Yatırım Yapmadan Türkiye Pazarını Sömürdü

Alman otomotiv markaları Türkiye’deki payını arttırırken, Mercedes’in ağır ticari araç yatırımı dışında hiçbir Alman firması Anadolu’ya yatırım yapmıyor. Son 5 yılda Türkiye’ye 1 milyon 277 bin 890 adet otomotiv satan Alman markaları pazarında yüzde 30’una sahip. Bu markalar arasında Mercedes, BMW, Volkswagen, Audi, Mini, Porsche ile Opel yer alırken, Volkswagen grubunda Skoda ve Seat gibi sonradan alınan devşirme Alman markaları da bulunuyor. Bu otomobillerin Türkiye’ye maliyeti ise milyarlarca avroyu geçiyor. Geçen yıl Türkiye otomotiv pazarının yüzde 33,76’sını oluşturan markaların satışları, son aylarda hayli geriledi. Almanya’nın FETÖ’cülere de kol kanat germesi, Türk tüketicisinin Alman ürünlerinden soğumasına neden oldu.

#FETÖ
#Almanya
7 yıl önce