Savunma şantajı işe yaramaz

Yeni Şafak
Kıymet Sezer
04:0022/07/2017, суббота
G: 22/07/2017, суббота
Yeni Şafak
​Savunma şantajı işe yaramaz
​Savunma şantajı işe yaramaz

Almanya ile son olarak Büyükada tutuklamaları üzerinden başlayan gerilimde bir kez daha savunma ambargosu gündeme geldi.

Ancak Türkiye için bu konu artık etkili bir şantaj olmaktan çıkmış durumda. 2010-2015 yılları arasında 8 kez Alman ambargosuyla karşılaşan, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ise 10’dan fazla savunma ambargosu gören Türkiye uzunca bir süredir alternatif üretiyor. Altay motoru için yeni projelerde önemli ilerleme kaydedildi ve eş zamanlı olarak Altay tankının seri üretim süreci hızlandırılıyor. Son dönemde Türkiye ile Almanya üçüncü ülkelerde ortak üretim projelerini gündemine almıştı. Dolayısıyla ambargo Alman ekonomisi de kaybettirecek.

6 AYDA 11 KEZ AMBARGO UYGULADI

Almanya ile Türkiye arasındaki gerilim bir kez daha savunma ambargolarını gündeme getirdi. Alman hükümetinin 2010-2015 arasında kimi savunma malzemelerinin Türkiye’ye ihracatına 8 kez izin vermediği, 2016 Kasım-2017 Mart ayları arasında ise tam 11 kez ihracat engelinde bulunduğu ortaya çıkmıştı.

TANK TEKNOLOJİSİ İÇİN SORUN YOK

Ancak TSK’ya bu ambargonun etkisi ise kısıtlı kaldı. Olası ambargo ihtimallerine karşı Fırat Kalkanı’nda Leopard tank yerine ağırlıklı olarak M48 ve M60 tankları tercih edildi. Bugün Almanya’dan tank parçaları gelmese de hurdaya ayrılan tanklardan parça teminiyle tankların sıfır ayarında onarımı yapılarak TSK’nın ihtiyaçlarının karşılanabileceği ifade ediliyor. Türkiye bir yandan da milli tankını TSK envanterine katmaya hazırlanıyor. Altay tankında Alman motor üreticisiyle anlaşmanın iptali ardından hızla alternatif arayışına girildi. Altay’a yeni motor Ukrayna’dan bulundu. Hemen ardından da seri üretim için teklif çağrısına çıkıldı. BMC, Otokar ve FNSS’e davet gönderildi. Tekliflerin alınması süreci de hızlandırıldı.

Savaş gemisi ve denizaltı
teknolojisi kritik önemde

Altay’da motor sorunu çözülürken, Fırtına obüslerin Alman motorları da endişe kaynağıydı. Aselsan ve MKE, zırhlı araçların motor sıkıntısını çözen bir hamle yaptı.

Tekerlekli zırhlı araçlar için motor üretildi. Yine TÜMOSAN da milli dizel motoru üreterek milli zırhlı araç Pars’a taktı. Halen tekerlekli araçlarda kullanılan her iki motorun da paletli araçlara rahatlıkla uyarlanabileceği belirtiliyor. Almanya ambargoları ise çoğunlukla silah ve mühimmatta uygulanıyor. Yerli silah ve mühimmat üretimiyle bu sorun da aşıldı. Uzun yıllar TSK’nın kullandığı Alman HK-33 ve G-3 piyade tüfeklerinin yerini Milli Piyade Tüfeği aldı. Mehmetçik bugün terörle mücadelede MPT-76’ları kullanıyor. Türkiye için Alman savunma ürünlerine karşı en hazırlıksız bulunulan alan ise deniz araçları. Savaş gemileri ve denizaltılara Almanya bağımlılığı sürüyor. Halen MİLGEM’in güç sistemleri Alman menşeili. Gölcük’te yapımı devam eden 6 adet denizaltı projesi ise şu anda Almanya ile Türkiye arasındaki en büyük proje olarak gösteriliyor.

#MİLGEM
#Altay
#Almanya