|

BAE ile enerji yatırımında yol haritası netleşiyor: İlk etapta 6 bin 500 megavat

Türkiye ve BAE, sürdürülebilir enerji kaynakları üzerinde çalışıyor. Güneş, rüzgar, deniz üstü rüzgar ve hidroelektrik enerjisi alanında yürütülecek projeler kapsamında ilk etapta 6 bin 500 megavat yenilenebilir kapasite kurulması bekleniyor.

Merve Safa Akıntürk
04:00 - 29/01/2024 Pazartesi
Güncelleme: 06:04 - 29/01/2024 Pazartesi
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında geçen yıl imzalanan enerji alanındaki iş birliği anlaşması için yol haritası çizilmeye başlandı. Güneş, rüzgâr, deniz üstü rüzgâr ve hidroelektrik enerjisi alanında yürütülecek projeler kapsamında ilk etapta 6 bin 500 megavatlık yenilenebilir portföyü üzerinde çalışılıyor. Konuyla alakalı iki ülkenin teknik ekipleri çalışmalarına devam ediyor. Önümüzdeki birkaç ay içerisinde anlaşma kapsamında ilk somut adımların atılması bekleniyor.


AĞIRLIK TEMİZ ENERJİDE

BAE ile imzalanan 50,7 milyar dolarlık anlaşmanın yaklaşık 30 milyar dolarlık bölümünün yenilenebilir enerjiden oluştuğu biliniyor. Bu kapsamda en çok deniz üstü rüzgâr projeleri, rüzgar türbinleri, güneş panelleri alanlarında yatırımlar gündeme gelecek. Deniz üstü rüzgar yatırımları için rüzgâr ölçümleri ve coğrafi testler yapılıyor. Bu kapsamda ilk etapta 6 bin 500 megavatlık yenilenebilir portföyü üzerinde çalışılıyor. Bunlar arasında, Türkiye’nin potansiyelini geliştirmek için çalıştığı termik santraller de yer alıyor.


TEKNİK EKİP PLANLIYOR

Anlaşma kapsamında uzun vadede 2 bin 500 megavata kadar deniz üstü rüzgar enerjisi, 3 bin megavata kadar batarya depolamalı karasal rüzgâr enerjisi, yeşil hidrojen ve/veya yeşil amonyak üretmek için 5 bin megavat, 2 bin megavata kadar pompaj depolamalı HES yatırımı planlanıyor. Şebeke ve iletim başlığı altında 1.000 megavata kadar batarya depolama projesi kurulması hedefleniyor. 6 bin megavata kadar nükleer güç santrali projesi üzerinde duruluyor. Türk tarafı projeler için gerekli sahaları belirleyerek tahsis edecek. Bu kapsamda iki ülkenin teknik ekipleri yatırımın yol haritasını hazırlıyor.


Tedarik yerli üreticiden

Körfez ülkelerinin Türkiye’ye yapacağı yatırımlarda büyük oranda yerli ve milli ürünlerin kullanılması sağlanacak. Tedarik zincirinde yerli üretici yer alacak. Son yıllarda enerji ekipmanlarındaki üretim kabiliyetini geliştiren Türk sanayisinin ana tedarikçi olması bekleniyor.


50,7 milyar $’lık 13 anlaşma

2023 yılı Temmuz ayında Türkiye ile BAE arasında yatırım, ekonomi, sanayi, savunma, hukuk, yargı, yenilenebilir enerji ve uzay endüstrisi alanlarında toplam tutarı 50,7 milyar dolarlık 13 anlaşma imzalanmıştı.


#Ekonomi
#BAE
#enerji
#yatırım
4 ay önce