İşten çıkartılan ve şu an çalışmayan vatandaşlar işsizlik maaşından yararlanabiliyor. Hükümet hem maaş konusunda hem de iş bulma konusunda vatandaşlara destek oluyor. Peki işsizlik maaşı nedir? İşsizlik maaşı kimlere ödenir? İşsizlik maaşı nasıl sorgulanır? Tüm soruların detayı haberimizde.
Çalıştığı süre içinde işsizlik sigortası kesintisi yapılan bir işçinin, iş akdi sona erdiğinde işsizlik sigortası kesintisi yapılan süreye bağlı olarak hak ettiği bir aylıktır.
İşsizlik ödeneğinden faydalanabilmek için işten ayrılma tarihinden önceki son 120 gün (4 ay) süresince kesintisiz olarak ve son 3 yılda da en az toplam 600 gün işsizlik sigorta kesintisi ödemiş olmak gereklidir.
İşsizlik sigortası primi, sigortalının prime esas aylık brüt kazançların üzerinden hesaplanan % 1 sigortalı, % 2 işveren ve %1 Devlet payından oluşmaktadır. İsteğe bağlı işsizlik sigortası primini ödeyenlerden ise % 1 sigortalı ve % 2 işveren payı alınmaktadır.
işçinin son 4 aylık bürüt maaşlarının ortalamasının bir günlük ücrete karşılık gelen miktarının %40'ı olarak hesaplanır. Bu tutar 30 günle çarpılarak işsizlik ödeneği aylık tutarı belirlenir. Ancak bu tutar geçerli olan asgari ücretin %80'ini geçemez.
Son 3 yıldaki işsizlik sigorta pirimi gün sayısı 600 ile 899 gün arasında olanlar 6 ay, 900 ile 1079 gün arasında olanlar 8 ay, 1080 gün ve fazla olanlar 10 ay süreyle işsizlik maaşı alırlar.
İşsizlik ödeneği alınan süre içinde genel sağlık sigortası da devlet tarafından ödenir. Ayrıca yeni bir iş bulma ve kendini mesleki açıdan yetiştirmek için eğitim hizmetleri de sağlanır.
İşsizlik ödeneği damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi değildir, nafaka borçları dışında haciz ve başkasına devredilemez. Sağlık hizmetinden yararlanma İşsizlik ödeneği alanlar genel sağlık sigortası kapsamında olup bakmakla yükümlü olduğu kişiler de genel sağlık sigortalısı kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektedir. İşsizlik ödeneği ödenirken, ilgililer adına sadece genel sağlık sigortası primleri yatırıldığı için, emeklilik yönünden dikkate alınmamaktadır.
İşsizlik ödeneği alanlar genel sağlık sigortası kapsamında olup bakmakla yükümlü olduğu kişiler de genel sağlık sigortalısı kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektedir. İşsizlik ödeneği ödenirken, ilgililer adına sadece genel sağlık sigortası primleri yatırıldığı için, emeklilik yönünden dikkate alınmamaktadır.