Koronavirüs ile mücadele kapsamında 30 büyükşehir ve Zonguldak için alınan iki günlük sokağa çıkma kararının ardından en büyük yoğunluk fırınların kapısında yaşandı. Fırınların açık olacağı ve ekmek üretmeye devam edeceği açıklamasının yaklaşık bir saat gecikmesiyle panikleyip fırın ve marketlere akın edenler, virüsle mücadelenin önemli kurullarından biri olan sosyal mesafeye dikkat etmeden alış veriş yapmaya çalıştı.
Türkiye’deki fırın sayısı ve günlük üretilen ekmek miktarı; önceki gece yaşanan iki saatlik paniğin ne kadar gereksiz olduğunu gösteriyor. Türkiye Fırıncılar Federasyonu’nun verilerine göre Türkiye’de yaklaşık 25 bin fırın var. Ve bu fırınlar Türkiye’de günde 101 milyon adet ekmek üretiyor. Türkiye’nin günlük ortalama ekmek tüketim miktarı ise 96 milyon adet civarında. Olması gerekenin dört katı kadar fırın olması, bu işletmelerin yüzde 25 kapasite ile çalışmasına neden oluyor. Yani Türkiye’deki fırınların üretim kapasitesi, ülkede tüketilen günlük ekmek miktarının yaklaşık dört katına denk geliyor.
Önceki gece yaşanan kısa süreli paniğin tekrarlanmaması için fırınlara “üretebildiğiniz kadar üretim yapın” talimatı verdiklerini Yeni Şafak’a açıklayan Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, Türkiye’nin hiçbir yerinde ekmek sıkıntısı çekilmediğini söyledi. Vatandaşlarımızın ekmeksiz kalması gibi bir durumun söz konusu olmadığına dile getiren Balcı, “Özellikle sokağa çıkma yasağı uygulanan 31 ilde, vatandaşlarımızın ekmek konusunda tedirgin olmasını gerektirecek en ufak bir sebep yok. Fırıncılar, araçlarıyla ara sokaklar dahil evlere ekmek dağıtmaya devam ediyor. Ülke genelinde şu anda yaklaşık 25 bin fırın var. Bu sayı 12 bin olsa bile Türkiye’de 10 yıl boyunca yeni fırın açma ihtiyacı olmaz” dedi.
Türkiye’de günlük 5 milyon adet ekmeğin israf olduğuna da dikkat çeken Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, bu ekmeklerin 2,5 milyon adedinin fırınlarda diğer yarısının da ev ve işyerlerinde israf edildiğini anlattı. Vatandaşın bu sebeple fazla ekmek alarak israfa yol açmaması gerektiğini vurgulayan Balcı, “Vatandaş 3-4 ekmek alıyorsa bilinçli vatandaşımız o ekmeği ertesi gün tüketecektir. Sokağa çıkmak istemediği için belki 2 günlük ekmeğini alabilir. Aldığı ekmeği israf etmeyip tükettikten sonra hiçbir sakınca yok” dedi.