Kızıldeniz’deki saldırıları bahane ederek İngiltere ile birlikte Yemen’de Husileri vuran ABD'nin uluslararası hukuku ihlal ettiği, kendi anayasasına göre Kongre’den onay alması gerektiği belirtildi. BM ise gerekçe olarak ileri sürülen ‘seyrüsefer serbestisini koruma’nın da saldırıya herhangi bir uluslararası meşruiyet sağlamadığını duyurdu.
Kızıldeniz’deki saldırıları bahane ederek İngiltere ile birlikte Yemen’de Husileri vuran ABD’de meşruiyet tartışması alevlendi. Saldırılar için onayı alınmayan Kongre’nin bypass edilmesi senatörlerden ve temsilciler meclisi üyelerinden sert tepki gördü ve ABD’nin terör örgütü olarak görmediği bir gruba yaptığı saldırının gerekçelerin zayıf olduğu kaydediliyor. Ayrıca Birleşmiş Milletler oturumunda, söz konusu saldırıların uluslararası hukuku ihlal ettiği savunuldu.
Anayasaya aykırı
Hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat meclis üyeleri Yemen’deki hedeflere yönelik askeri saldırılara izin vermeden önce Kongre’nin onayını almadığı için Biden’a sert eleştiriler yöneltti. Bu hareketin “kabul edilemez bir anayasa ihlali” olarak tanımlayan temsilciler meclisi üyesi Pramila Jayapal, “Anayasa’nın 1. maddesi askeri harekatların Kongre tarafından yetkilendirilmesini şart koşar” açıklamasında bulundu. Bir başka demokrat üye Mark Pocan da, ABD’nin Kongre’nin izni olmadan “on yıllar sürecek yeni bir çatışmaya girme riskini göze alamayacağını” belirtti.
Terör örgütü olarak görmüyor
Eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde terörist örgüt listesinde olan Husiler, Joe Biden döneminin başlamasıyla 2021 Şubat ayı ortalarında terör listesinden çıkarılmıştı. Dolayısıyla Biden’ın bu hareketinin, egemen bir devlete karşı gerekçesiz bir saldırı olarak nitelendiriliyor. Meşruiyet sorununun farkına varan Biden ise hızlıca ağız değiştirdi. Beyaz Saraydan yapılan açıklamaya göre Biden, Pensilvanya’da bir işletmeyi ziyaretinde, Yemen’deki Husileri “Terörist grup olarak tanımlar mısınız?” sorusuna, “Bence öyleler” yanıtını verdi.
BM’de de meşruiyeti yok
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) Rusya’nın talebi üzerine İngiltere ve ABD’nin öncülüğünde Yemen’e yönelik saldırılar görüşüldü. “Uluslararası toplumun BM yetkisi olmadan Yemen’e yönelik bu saldırıyı kınaması çağrısında bulunuyoruz” diyen Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, söz konusu saldırıların uluslararası hukuku ihlal ettiğini savundu. Nebenzia, saldırıların BM Şartı’nın 51. maddesi uyarınca meşru müdafaa sayılamayacağını ifade ederek, “Meşru müdafaa seyrüsefer serbestisini sağlamak için uygulanamaz” dedi.
Emri hastaneden vermiş
Öte yandan Pentagon, Savunma Bakanı Lloyd Austin’in, Husilere saldırı kararını tedavi gördüğü hastanede verdiğini bildirdi. Açıklamada, söz konusu kararın Austin tarafından, tedavi gördüğü Walter Reed Ulusal Askeri Hastanesi’nden verildiği kaydedildi. ABD Başkanı Joe Biden, Austin’in hastaneye kaldırılmasının ardından gerekli bilgilendirme yapılmamasına ilişkin basın mensuplarına açıklama yapmıştı. Söz konusu durumun bir muhakeme hatası mı olduğu sorusuna “Evet” yanıtını veren Biden, Austin’in liderliğine ise hala güvendiğini ifade etmişti.
Yeni saldırılar yaptı
Öte yandan ABD, Husilere yönelik yeni saldırılar gerçekleştirdi. CNN’nin ABD’li bir yetkiliye dayandırdığı haberde, Husiler tarafından kullanılan bir radar tesisini hedef alan yeni saldırının, öncekinden daha küçük çaplı olduğu ve ABD tarafından tek taraflı gerçekleştirildiği ifade edildi.
Uydu görüntüleri yayınlandı
Uzay teknolojileri şirketi Maxar tarafından yayınlanan 12 Ocak tarihli uydu görüntüleri ABD ve İngiltere’nin ortak düzenlediği saldırı sonrası Yemen’deki Sana Havalimanı’nda oluşan hasarı gözler önüne serdi.