|

'Trump NATO'dan çıkmakla tehdit etti'

NATO zirvesi ikinci gününde... ABD Başkanı Trump'ın NATO üyesi ülkeleri, ülkesinin birlikten ayrılmakla tehdit ettiği öne sürüldü. Tehdit iddiaları sonrasında olağanüstü oturum kararı alındı. Trump, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Dikkate değer bir katkı yapmazsa diğer ülkeler çok memnuniyetsiz olacağımızı söyledim. Çok sert konuştum. Üye ülkeler de katkıyı artırmaya karar verdi" ifadelerini kullandı.

Yeni Şafak
12:48 - 12/07/2018 الخميس
Güncelleme: 14:38 - 12/07/2018 الخميس
ABD Başkanı Donald Trump, NATO zirvesinde Olağanüstü Oturum açıklaması yaptı.
ABD Başkanı Donald Trump, NATO zirvesinde Olağanüstü Oturum açıklaması yaptı.

Brüksel'de ikinci gününe giren NATO zirvesinde kapalı kapılar ardında yapılan oturumda gerilimli dakikalar yaşandı.

Trump'ın NATO üyesi ülkeleri, ABD'den çıkmakla tehdit ettiği öne sürüldü.

Trump'ın tehdit iddiasının ardından olağanüstü oturum kararı alındı. Trump, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:


ABD'yi Senato onayı olmadan NATO'dan çıkarabilirim, ama buna gerek yok.

Endişelenmeleri normal. ABD'ye adil davranılmıyordu. Katılımın artmasıyla adalet sağlandı. Geçen sene de net konuştum, ama bu kadar sert konuşmamıştım. Ama NATO'ya inancım tam. Şimdiye kadarki en güçlü durumunda. ABD yüzde 90'ını ödüyordu her şeyin. Bu adil değil."


Dünkü açıklamalarında NATO için yeterince savunma bütçesi ayırmayan müttefik ülkeleri eleştiren Trump'ın, bugünkü oturumda konuşmasının tonunu sertleştirdiği belirtilmişti.

  • Alman haber ajansı DPA, Trump'ın müttefik ülkelerin savunma harcamalarını arttırmaması durumunda ABD'yi NATO çekmekle tehdit ettiğini öne sürdü.

Reuters haber ajansı ise, NATO içerisinden iki kaynağa dayandırdığı haberinde Trump'ın kullandığı sert sözlere karşın ABD'yi NATO'dan çekmekle tehdit etmediğini bildirdi. Trump müttefik ülkelerden savunma harcamalarını arttırmaları için yakın bir tarih belirlemelerini istedi.


ABD Başkanı Donald Trump, göreve geldiği günden bu yana müttefik ülkelerin savunma bütçelerini arttırmalarını istiyor.


Trump, göreve geldikten sonra yaptığı açıklamada, savunma harcamalarını NATO taahhütleri çerçevesinde gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYİH) yüzde 2’si seviyesine çıkarmayan ülkelere, "Taahhütlerini yerine getirmeyenler var. Onlarla ilgilenilecek." uyarısında bulunmuştu.

Ülkesinin NATO'ya en çok kaynak ayıran ülke olduğunu belirten ABD Başkanı, bunun adil olmadığını ve ABD'nin Avrupa'yı koruduğunu savunuyor.

#Trump
#NATO
#Zirve
٪d سنوات قبل