|

Almanya Rusya’nın esiri

ABD Başkanı Trump, Brüksel’deki NATO Zirvesi’nin ilk gününde ortalığı karıştırdı. Rusya’nın doğalgaz sayesinde Almanya’nın yüzde 70’ini kontrol edeceğini ifade eden Trump, “Almanya Rusya’nın bir esiri olmuş” dedi. Merkel cevaben, Almanya’nın bağımsız olduğunu söyledi. Trump, Brüksel’de soğuk karşılandı. Karşılamada Belçika Başbakanı yerine ABD’li büyükelçiler vardı.

Yeni Şafak
04:00 - 12/07/2018 Perşembe
Güncelleme: 00:21 - 12/07/2018 Perşembe
Yeni Şafak
ABD Başkanı Donald Trump
ABD Başkanı Donald Trump

ABD Başkanı Donald Trump, Brüksel’deki NATO zirvesinin ilk gününde ittifakı karıştırdı. Donald Trump’ın zirve başlamadan saatler önce sarfettiği “Almanya Rusya’nın esiri olmuş” sözleri tansiyonu yükseltti. Jet yanıt veren Almanya Başbakanı Merkel, ülkesinin bağımsız bir ülke olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, Brüksel’deki NATO zirvesinin ilk günü Almanya’yı hedef alan sözleriyle ittifakı karıştırdı. NATO Zirvesi kapsamında çalışma kahvaltısında NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile bir araya gelen Trump, Almanya’nın savunma harcamalarını artırmamasını ve Rusya’yla yürütülen enerji iş birliğini eleştirdi. Trump açıklamasında, “Avrupa’yı Rusya’dan korumamız gerektiği söyleniyor. Öyleyse neden NATO ülkeleri enerji için Rusya’ya milyarlarca dolar ödüyor?” diye sordu.

AHLAKSIZ ANLAŞMA

Almanya’nın Rusya ile petrol ve gaz anlaşmalarının “çok uygunsuz” olduğunu kaydeden Trump, “Almanya enerji için Rusya’ya yüksek düzeyde ödemeler yapıyor. Bu nedenle Almanya Rusya’nın bir esiri olmuş” ifadesini kullandı.

ENERJİ BOYUNDURUĞU

Almanya’nın Rusya ile Nord Stream 2 doğalgaz boru hattı üzerine de anlaşma sağladığını anımsatan Trump, böylelikle Rusya’nın doğalgaz sayesinde Almanya’nın yüzde 70’ini kontrol edeceğini söyledi. Trump, NATO müttefiklerinin 10 yıl içinde değil “anında” savunma harcamalarını artırması gerektiğini belirterek, “Bu kabul edilemez” diye konuştu. NATO üyeleri içinde özellikle Almanya’yı hedef alan Trump, “Almanya çok zengin bir ülke. Savunma harcamalarını anında, hemen yarın artırabilirler ve hiçbir sıkıntı olmaz” açıklamasında bulundu.

MERKEL’DEN JET YANIT

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD Başkanı Trump’ın ‘Almanya Rusya’ya esir’ sözlerine cevap verdi. Merkel, Almanya’nın bağımsız bir ülke olduğunu söyledi. Merkel, “Biz özgürlükte birleşmiş Federal Almanya Cumhuriyeti’yiz. Bu yüzden de bağımsız politikalarımızı üretip bağımsız kararlarımızı alabiliyoruz” dedi.

  • Kırmızı halı serilmedi
  • ABD Başkanı Donald Trump, NATO Zirvesi için geldiği Brüksel’de soğuk bir karşılama ile karşılaştı. Belçika Başbakanı Charles Michel karşılamaya gitmezken, kırmızı halı da yoktu. Trump’ı ABD’li büyükelçiler karşıladı. Diplomatik kaynaklar geçen yıl Trump’ın Brüksel karşılaması ile bu seneki karşılama arasında büyük farklar olmasını, diplomatik ilişkilerdeki soğukluğa bağlıyor.
#Donald Trump
#Brüksel
#NATO
#ABD
6 yıl önce