İngiltere ile Rusya arasındaki casus krizi uluslararası boyut kazandı.
Çifte ajan Sergey Skripal ile kızına yönelik kimyasal saldırının yol açtığı krizde, savaş diplomatlar üzerinden yürütülüyor.
Rus diplomatları sınır dışı etme kararları ardı ardına geldi. 20'den fazla ülke 130'dan fazla Rus diplomatı sınır dışı etti.
Öte yandan Rusya'nın Seattle Konsolosluğu da kapatıldı. Konsolosluk çalışanları ise 2 Nisan tarihine kadar ABD topraklarını terk etmek ve tüm belgeleri ve öğeleri binadan çıkarmak zorunda.
Cuma günü 23 ülkeden 59 diplomatı sınır dışı etti. Ardından bu sayıya 50'den fazla İngiliz diplomatı da eklendi. Bu diplomatlara da ülkeyi terketmeleri için 1 ay süre tanıdı.
Kriz diplomatlarla kalmadı. Londra'ya inen bir Rus yolcu uçağının didik didik aranması, Rusya büyükelçiliğini harekete geçirdi.
Londra'daki Rus büyükelçiliği, aramanın uluslararası hukuka aykırı olduğunu ileri sürdü.
Saldırının sinir gazıyla düzenlendiği ortaya çıktı. 66 yaşındaki Skripal hala yoğun bakımda. Kızı Yuliya Skipral'ın sağlık durumu ise kritik seviyeden iyiye doğru gidiyor.
Geçtiğimiz günlerde Çift taraflı casus Sergey Skripal ve kızının İngiltere'de kimyasal silahla saldırıya uğraması olayıyla ilgili olarak, 18 ülke eş zamanlı açıklama yaptı ve olaydan Rusya'yı sorumlu tuttu.
İngiltere, Skripal ile kızının zehirlenmesinden sorumlu tuttuğu Rusya'ya karşı bir dizi yaptırım kararı aldı ve ilk adımda 23 diplomatı sınır dışı etti. Rusya da cevap olarak aynı sayıda İngiliz diplomatı sınır dışı etti.
İngiliz polisi, Skripal ile kızının, evinde saldırıya uğradığını düşünüyor. Zira sinir gazı yoğun olarak evlerinin kapısında bulundu.
İngiliz polisi, saldırıyı Rusya Federal Güvenlik Servisi'nin talimatıyla, eski KGB koruması Andrei Lugovoy ile bir başka Rus vatandaşı Dimitri Kovtun'un yaptığını düşünüyor.