Gazze'de 5 aydır süren İsrail saldırılarında ölen binlerce insanın yanında bombardımanlara maruz kalarak bacak ya da kollarını kaybeden ve acil cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyan on binlerce insan bulunuyor. Amerikan CNN kanalı, Gazze'ye insani yardım çalışmalarını sürdüren en önemli üç kurumun İsrail tarafından özellikle engellenen malzemelere dair bilgilerin yer aldığı listeleri yayımladı. Listelerin içeriği, terör devletinin yaraladıklarını da öldürmeye çalıştığını ortaya koydu.
CNN, insani operasyonun üç önemli katılımcısından "en sık reddedilen öğeler" olarak adlandırdıkları öğelerin listelendiği belgeleri elde etti. Bunların arasında temel tıbbi malzemeler yer alıyor: anestezi makineleri ve anestezikler, koltuk değnekleri, jeneratörler, vantilatörler, röntgen makineleri ve oksijen tüpleri. Gazze'deki doktorlar ve hastalar için bunun sonuçları ölümcül. Oksijen ve solunum cihazı eksikliği nedeniyle önlenebilir ölümlere ilişkin çok sayıda rapor var.
Birleşmiş Milletler (BM) Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNİCEF) verilerine göre, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını başlattığı 7 Ekim 2023'ten Kasım 2023 sonuna kadar çeşitli hastanelerde binden fazla çocuk, anestezisiz cerrahi operasyon geçirdi. Özellikle Aralık başından itibaren yoğunlaşan bombardımanların ardından bu sayının artmış olduğu tahmin ediliyor. CNN'e açıklamalarda bulunan Gazzeli doktor Ahed Bseiso, yeğeniyle birlikte evlerindeyken İsrail ordusu tarafından bir tank ateşi saldırısına maruz kaldıklarını ve 17 yaşındaki yiğeninin bacağının koptuğunu söyledi. Yiğenini tedavi etmek için hiçbir malzemesinin olmadığını belirten Bseiso, "Yeğenimin bacağını mutfak bıçağıyla kestim. Anestezi cihazım yoktu. Benim anestezim o ameliyatı yaparken okuduğum Kur'an oldu" dedi.
Gazze'de bulunan 36 hastanenin en az 22'sinin halihazırda kullanılamaz halde olduğu bildiriliyor. İsrail kuvvetlerinin hastanelerin altyapılarına yönelik bombardımanları elektrik ve yakıt sorunlarına sebep olurken oksijen cihazlarının da çalışmaması nedeniyle çok sayıda yaralının yaşamını yitirdiği belirtildi. CNN'e konuşan doktorlardan Gassan Ebu Sitte, yaralıların yaralarını temizlemek için tıbbi kimyasalların bulunmaması nedeniyle enfeksiyonu önlemek için yaraları sirke ve salinle karıştırılmış bulaşık sabunu kullanmak zorunda kaldığını ifade etti.
Gazze'ye insani yardım ulaştırılması için çeşitli ülkelerden birçok insani yardım kuruluşu, güneydeki Refah ve Kerem Ebu Salim sınır kapılarında İsrail'in giriş izni vermesini bekliyor. Onlardan biri olan Ürdün Krallığı Hayır Kurumu (JCHO) Planlama Direktörü Mervan el-Hannavi, İsrail saldırılarının başından beri ellerindeki 220 tekerlekli sandalyeyi Gazze'ye ulaştırmak istediklerini ancak İsrail'in buna izin vermediğini söyledi. El-Hannavi, insani yardım ve sağlık malzemelerinin sınırda beklediğini dile getirdiği açıklamasında, "Gazze'de yaşananları görmek kendimi kapana kısılmış gibi hissettiriyor. Bunları gördüğüm halde yardım edememek bir kabus gibi" diye konuştu. Ölü sayısının 30 bini geçtiği Gazze'de, 70 binden fazla Filistinli, İsrail saldırıları sonucu yaralandı. Bu kişilerden 15 bininin sağlık durumu ciddiyetini korurken, en az 7 bin kişinin bir uzvunu kaybettiği kaydedildi.