|

Filistin’e kumpas

ABD Başkanı Trump’ın göreve gelmesiyle işgal politikasını hızlandıran İsrail, şimdi de Filistin’i yalnızlaştırma peşinde. The New Yorker dergisinde yayımlanan makale, Tel Aviv’in, Körfez ülkeleri ve Filistin arasındaki ilişkiyi bozmak için ABD ile işbirliği içinde olduğunu ortaya koydu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/06/2018 Çarşamba
Güncelleme: 02:48 - 13/06/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu

ABD merkezli New Yorker dergisinde yayımlanan “Donald Trump’ın yeni dünya düzeni” başlıklı makalede, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin, Körfez ülkeleri ve Filistin arasındaki ilişkiyi bozmak için İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile işbirliği içinde olduğu öne sürüldü. İddiaya göre, iki lider, 2015’te hayata geçirilemeyen bir planı yeniden devreye soktu.

KÖRFEZ LİDERLERİNE UYARI

Makalede, Netanyahu’nun, Körfez ülkeleri ve Filistin arasındaki ilişkiyi bozmaya çalıştığı belirtilerek, “ABD ve İsrail, Filistin ile Körfez ülkeleri arasındaki ilişkiyi bozmak istiyor” denildi. ABD eski Başkanı Barack Obama yönetiminin, Netanyahu’nun taleplerine duyarsız kaldığı belirtilen makalede, Netanyahu’nun, 2015’te Güney Kıbrıs’a yaptığı ziyaret sırasında Körfez ülkeleri liderleriyle gizlice bir araya geldiği kaydedildi. Netanyahu’nun görüşmede, Körfez ülkelerini Filistin konusunda uyardığı ve İran’la yapılan nükleer anlaşmaya karşı çıkmalarını istediği ifade edildi. Ancak Obama döneminde istediği desteği alamayan İsrail yönetiminin, Trump’ın göreve gelmesiyle aynı planı devreye soktuğu belirtildi.


KUSHNER-EREKAT TARTIŞMASI

Makalede, Donald Trump’ın yönetimi, Obama’dan devralmasının ardından ABD ve Filistin arasındaki ilişkilerin kopma noktasına geldiğine dikkat çekildi. Trump’ın, İsrail yanlısı damadı Jared Kushner’i Filistin ve İsrail arasındaki sorunu çözmek için görevlendirdiğine dikkat çekilen makalede, Trump’ın, ilk icraat olarak ABD’nin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararı aldığı aktarıldı. Kushner’in, Filistin Başmüzakerecisi Saeb Erekat ile yaptığı bir görüşmede sert biçimde tartıştığı da makalede yer aldı. Erekat’ın, ABD’nin büyükelçiliği Kudüs’e taşıması durumunda Filistin-İsrail sorununda “arabuluculuk” rolünü yitireceği yönünde uyarıda bulunduğu, Kushner’in ise “Biz özgür bir ülkeyiz, bizi tehdit edemezsin.” dediği kaydedildi. ABD Başkanı Trump’ın ABD Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması kararı özellikle Körfez ülkeleri arasında ciddi bir tepkiye yol açmamıştı.


Soluğu Ağlama Duvarı’nda aldı

Türkiye ve Müslüman karşıtı uygulamalarıyla bilinen Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, ülkesindeki camileri kapatıp imamları sınır dışı etme kararı almasının ardından soluğu Ağlama Duvarı'nda aldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da çok sert bir şekilde tepki gösterdiği Kurz'un İsrail ziyaretinde ilk durağı Ağlama Duvarı oldu. Burada objektiflere poz veren Kurz, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile de ikili görüşme gerçekleştirdi. Kurz, son olarak ülkesinde 7 cami hakkında kapatma ve 11 Türk imamı sınır dışı etme kararı almıştı.

  • ABD’ye kınama
  • ABD Başkanı Donald Trump ile Trump'ın Ticaret Danışmanı Peter Navarro, Kanada Başbakanı Justin Trudeau'yu hedef alan sözleri nedeniyle Kanada Parlamentosu'nda kınandı. Parlamentonun alt meclisi olan Avam Kamarası, Başbakan Trudeau'ya sahip çıkan bir karara imza attı. Oy birliğiyle kabul edilen kararda, Trudeau'yu ve Kanada'yı hedef alan sözlerin "kabul edilemez olduğu" ve "ikili ilişkilere zarar verdiği" vurgulandı. Bu yıl Kanada'da düzenlenen tartışmalı G7 Liderler Zirvesi'nin ardından, Başkan Trump, Trudeau'yu 'iki yüzlü ve zayıf' olarak tanımlamış, danışman Navarro ise, Trudeau'yu hedef alarak, "Cehennemde özel bir yeri var" demişti.
#Filistin
#ABD
#İsrail
6 yıl önce