|

El Halil’de bir Türk Kalesi

Filistin’in tarihi şehri El Halil’in merkezinde Batı Şeria’nın güneyinde, Osmanlı zamanında yapılan ve ‘karantina’ olarak görev yapmış bir kale bulunuyor. Karantina Kalesi, 1848 yılında Sultan Abdülmecid bin Mahmud döneminde yapıldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/02/2018 Cumartesi
Güncelleme: 01:31 - 17/02/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Türkiye’ye davet: Burayı sahiplenin
Türkiye’ye davet: Burayı sahiplenin

Karantina adı verilen bu kale bugün sağlık merkezi olarak hizmet veriyor. Osmanlılar, kaleye ‘Tahfizhane’ -Hıfzıssıha- ismini vermişti. Karantina kliniğinin müdürü Dr. Mecid Burkan, Filistin’de önemli bir Osmanlı eseri olan bu kalenin yine önemli bir coğrafi konuma sahip olduğunu söyledi. Karantina Kalesi’nin İsrail güvenlik güçlerine çok yakın bir noktada bulunduğuna dikkat çeken Dr. Mecid Burkan, Karantina’nın yaklaşık 70 bin nüfusa hizmet verdiğini söyledi.

Hastanede 10 yıldır santral memuru olarak çalışan Selame Ebu Sinine, “Bizim derin bir tarihi birliğimiz var. Biz Türkiye Cumhurbaşkanı'ndan bu tarihi binayı sahiplenmesini istiyoruz. Bu kale sizin ecdadınıza aittir. Bu kale ile İsrail askeri güvenlik merkezinin mesafesi 50 metredir. Bu kale de giderse şehrin tarihi de gider” ifadelerini kullandı.

#Filistin
#El Halil
6 yıl önce