|

İsrail gözetleme kulesi dikti

Mescid-i Aksa üzerinde egemenlik iddiasında bulunan İsrail, Harem-i Şerif’e girenleri kontrol etmek için Amud kapısına demir bir gözetleme kulesi yerleştirdi. İşgal güçleri, Mescid-i Aksa çevresini de en az 60 ‘casus kamerayla’ izliyor. Filistinler, bu uygulamaların şehrin tarihi yapısına zarar verdiğini, Arap ve İslami karakterini değiştirdiğini söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/02/2018 Cumartesi
Güncelleme: 01:25 - 17/02/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Mescid’i Aksa’da egemenlik iddiası
Mescid’i Aksa’da egemenlik iddiası

Mescid-i Aksa üzerinde egemenlik kurmak isteyen İsrail, Harem-i Şerif’e girenleri kontrol etmek için Amud kapısına demir bir gözetleme kulesi yerleştirdi. Üç platformdan oluşacak olan gözetleme kulesinde iki oda bulunacağı, etrafına zırhlı cam konulacağı kaydedildi. Mescid-i Aksa’ya girenlerin kimlik kontrollerinin bu kuleden yapılacağı belirtildi. İsrail işgal kuvvetleri geçen yılın sonlarına doğru bir açıklama yaparak, Mescid-i Aksa’nın etrafının aydınlatılacağı ve 40 gözetleme kamerasının monte edileceğini bildirmişti.

ŞEHRİN İSLAMİ KARAKTERİNE SALDIRI

İsrail, güvenlik gerekçesiyle Mescid-i Aksa’nın kapılarına metal dedektörler kurmuş ancak İslam dünyasından gelen büyük tepkiler üzerine kaldırmıştı. Filistinlilerin, önceki akşam Kudüs’ün girişine gözetleme kulesinin yerleştirilmesini de şaşkınlık ve öfke ile karşıladığı belirtildi. Filistinler bu uygulamayla şehrin tarihi yapısına zarar verildiğini, şehrin Arap ve İslami karakterinin değiştirildiğini söyledi. İşgal güçleri, Mescid-i Aksa çevresini de en az 60 ‘casus kamerayla’ izliyor. Dar sokakların başına yerleştirilen bu kameralarla evlerin içi dahi gözetlenebiliyor, tüm mahremiyet kuralları hiçe sayılıyor.


ZEYTİN AĞACI DİKEN FİLİSTİNLİLERE MERMİ!

Öte yandan İsrail askerleri, Batı Şeria’nın Nablus bölgesinde zeytin ağacı diken Filistinlilere saldırdı. Göz yaşartıcı gazın yanı sıra gerçek ve plastik mermilerin kullanıldığı İsrail müdahalesinde, bazı Filistinliler yaralanırken bazıları da atılan gazdan etkilendi. Beyta Belediyesi Başkanı Fuad Meali, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yahudi yerleşimcilerin beldedeki Filistinli ailelere ait 5 dönüm arazi üzerine prefabrik evler yerleştirdiğini söyledi. Meali, “İşgalciler, yüzlerce dönüm arazi anlamına gelen Ebu Sabih Tepesi’ni ele geçirmeye çalışıyor. Bu nedenle söz konusu bölgede ağaç dikilmesi çağrısında bulunduk.” dedi.

#İsrail
#Filistin
#Mescidi Aksa
6 yıl önce