|

Darbeci Pompeo’ya kritik görev

ABD Başkanı Trump, uzun zamandır beklenen değişimi gerçekleştirerek Rex Tillerson yerine CIA Başkanı Mike Pompeo’yu Dışişleri Bakanlığı görevine getirdi. Pompeo, İran’a yönelik sert tutumu ve Venezuela’da meşru hükümete yönelik darbeye desteği ile tanınıyor. Görev değişikliğini Twitter’dan duyuran Trump, işkence yöntemleriyle bilinen Gina Haspel’i ise CIA Başkanlığı'na getirdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/03/2018 Çarşamba
Güncelleme: 01:55 - 14/03/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Mike Pompeo, Türkiye’de 15 Temmuz FETÖ darbe girişimine açık destek veren Washington merkezli Demokrasiyi Savunma Vakfı’nın (FDD) toplantısına da katılmıştı.
Mike Pompeo, Türkiye’de 15 Temmuz FETÖ darbe girişimine açık destek veren Washington merkezli Demokrasiyi Savunma Vakfı’nın (FDD) toplantısına da katılmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ı görevden alarak yerine ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) Başkanı Mike Pompeo’yu getireceğini açıkladı. Söz konusu değişikliğe ilişkin haberler uzun zamandır ABD medyasında yer alıyor ama doğrulanmıyordu. Trump, kararını Twitter hesabında yaptığı paylaşımla duyurdu.ABD Başkanı, Pompeo’dan boşalan CIA başkanlığına da teşkilatın başkan yardımcılığını yürüten Gina Haspel’i getirdi.

BİRİNCİ KÖRFEZ SAVAŞI'NA KATILDI

Dışişleri Bakanlığı’na Mike Pompeo’nun gelmesiyle hükümetteki en etkili koltuklardan birine daha askeri geçmişi olan bir isim oturmuş oldu. 1982’de liseden mezun olduktan sonra West Point Askeri Akademisi’ne başlayan Pompeo, Berlin Duvarı’nın yıkılması öncesi Almanya’da görevlendirildi. Pompeo, son olarak Birinci Körfez Savaşı’nda görev almıştı. Pompeo’nun Dışişleri Bakanı olarak göreve gelmesi İran ile ilişkileri daha da gerginleştireceği değerlendiriliyor. Sıkı bir İsrail destekçisi olan Pompeo, sert İran karşıtlı ile de biliniyor. Pompeo, İran ile varılan nükleer anlaşmaya şiddetle karşı çıkarken, Venezuela’da askeri darbeyi destekleyici açıklamalarda bulunmuştu.

ARAMIZDA FİKİR UYUŞMAZLIĞI VARDI

Görevden alma kararı ile ilgili açıklama yapan Trump, Tillerson ile İran başta, bazı konularda farklı düşündüklerini vurguladı. İran ile yapılan nükleer anlaşmayı bir kez daha "berbat" diye nitelendiren Trump, "Galiba onun için çok fazla sorun yoktu. Ben ya (İran anlaşması) koparmak ya da bir şey yapmak istedim, o ise farklı düşündü” dedi. Tillerson'a hizmetlerinden ötürü teşekkür eden Trump, “Dürüst olmak gerekirse Tillerson ile bu konuyu fazla konuşmadım. Kararı kendim verdim.” ifadesini kullandı. Pompeo'dan ise övgüyle bahseden Trump, “Pompeo ve ben aynı fikirlere sahibiz. Müthiş bir enerjisi ve bilgi birikimi var.” değerlendirmesinde bulundu.


‘KARA DELİK’TEN ÇIKTI

Pompeo yerine CIA’in başına geçen Gina Haspel ise uyguladığı işkence yöntemleriyle biliniyor. 1985’te CIA’de kariyerine başlayan Haspel’in, “kara delik” olarak tanınan Tayland’daki hapishanede suda boğulma hissi yaratan “waterboarding” yöntemini sıkça uyguladığı daha önce de gündeme gelmişti. Haspel’in Şubat 2017’de Trump tarafından CIA Başkan Yardımcılığına atanması büyük tartışmalara sebep olmuş, Demokrat Parti tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Haspel’in, CIA’in bir başka karanlık ismi İran masası şefi olarak atanan Michael D’Andrea ile de yakın mesaide bulunduğu belirtiliyor.

#ABD
#Trump
#CİA
6 yıl önce