Avrupa Birliği (AB), İngiltere’nin üyelikten ayrılmasının (Brexit) ardından 2 yıla yakın sürecek geçiş sürecine ilişkin kuralları belirledi. Her iki taraf, çıkış sürecinin 31 Aralık 2020 tarihinde tamamlanmış olmasında mutabık kaldı.
21 aylık çıkış süreci boyunca İngiltere, AB kurallarını yapılacak yeniliklere rağmen uygulamak zorunda olacak. Üzerinde uzlaşılan kurallar gereği İngiltere 2021’den önce AB’li ortaklarının onayını almadan herhangi bir üçüncü tarafla ticari anlaşma da imzalayamayacak. Londra, 31 Aralık 2020 tarihine kadar AB’ye ödemesi gereken payı ise ödemeye devam edecek
Öte yandan, herhangi bir anlaşmazlıkta karar merci olacak AB Adalet Divanı’nın, Brexit destekçilerini rahatsız edeceği tahmin ediliyor. Çünkü Brexit yanlıları, AB adalet sisteminin, İngiliz yargısının egemenliğini ihlal ettiğini öne sürüyor. Bunun yanı sıra Londra yönetimi, söz konusu süreçte AB kurumlarında ve karar mekanizmalarında herhangi bir şekilde yer almayacak.
Ayrıca İngiltere’nin Konsey’de ve Avrupa Parlamentosu’nda temsilcisi olmayacağı gibi Avrupa Komiseri de bulunmayacak. İngiltere’nin Brexit Bakanı David Davis de İngiltere Parlamentosu komitesine yaptığı açıklamada, geçiş dönemi boyunca AB’nin 27 ülkesinin onayı olmadan ticari anlaşma yapamaması kuralına itiraz edeceklerinin işaretini verdi.