EDISYON:

ABD başkanlık seçimlerinde 'Salı' detayı

Yeni Şafak
16:257/11/2016, Pazartesi
G: 7/11/2016, Pazartesi
Yeni Şafak
ABD'de halk, başkanlık seçimleri için bu gece sandık başına gidiyor.
ABD'de halk, başkanlık seçimleri için bu gece sandık başına gidiyor.

ABD'de başkanlık seçimleri her dört yılda bir kasım ayının ilk salı gününde düzenleniyor. Seçimin salı günü yapılmasının ise tarihi bir nedeni var. 1800'lü yıllara uzanan Salı günü seçim yapılması geleneği, o yıllarda kent merkezine uzak yaşayan ABD halkı düşünülerek belirlenmiş.

ABD halkı, aylar süren seçim kampanyalarının ardından yeni başkanını seçmek için yarın sandık başına gidiyor.



Amerikalıların, ülkenin 45'inci başkanı olarak Demokrat Parti adayı eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ı mı yoksa Cumhuriyetçi Parti adayı iş adamıDonald Trump'ı mı seçeceği yarın belli olacak.



Halk, ABD Kongresinin 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi kanadının tamamı, 100 üyenin bulunduğu Senatonun üçte biri ve bazı valilikler için de oy kullanacak. Seçimler sonucunda ABD Kongresindeki sandalye dağılımları da yenilenecek.



Üç farklı saat dilimi olan ülkede, oy verme işlemlerinin başlayışı ve bitişi eyaletlerin yer aldığı dilime göre değişecek. Doğu yakasının saat dilimi esas alındığında, oy verme işlemleri saat 06.00'da başlayacak, sandık kapanması ise saat 19.00'da başlayıp eyaletlere göre gece yarısına kadar sürecek.



Seçimler neden Salı günü?


ABD başkanlık seçimleri her dört yılda bir kasım ayının ilk salı gününde düzenleniyor. Seçimin salı günü yapılması geleneği 1800'lü yılların ortalarına kadar gidiyor.



O yıllarda California, Florida ve Teksas gibi bazı eyaletler henüz kurulmamışken ABD Kongresinin bir seçim günü belirlemesi gerekiyordu. Uzak bölgelerde tarımla uğraşan Amerikalıların, atla kent merkezlerine gidip oy kullanıp geri dönmeleri 3 günü bulabiliyordu.



Hafta sonu ise dini görevlerini yerine getirenler düşünüldüğünde salı ya da çarşamba günleri en uygun alternatiflerdi. Çarşamba günleri birçok kentte pazar kurulduğundan salıda karar kılındı.















#ABD Seçimleri
#Başkanlık Seçimleri
#Donald Trump
#Hillary Clinton

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.