EDISYON:

EYT sonrası emekli maaşı nasıl hesaplanacak?

16:411/02/2023, Çarşamba
G: 1/02/2023, Çarşamba
Yeni Şafak
EYT emekli maaş hesaplaması
EYT emekli maaş hesaplaması

EYT yasa teklifi Meclis’e sunuldu. Kanun teklifine göre, toplamda 5 milyon çalışan kademeli olarak emekli olacak. EYT’de herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacak. Yaş dışında prim günü ve sigortalılık süresi şartlarını taşıyanlar emekli olup maaş bağlanacak. Yasa teklifinin şubat ayı içinde yasalaşması bekleniyor. Mart ayında ise ilk maaşlar alınacak. Peki EYT sonrası herkes aynı maaşı mı alacak? EYT emekli maaşı nasıl hesaplanacak?

Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili kanun teklifi, 2 Şubat Perşembe günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda ele alınacak. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na eklenen geçici maddeyle, ilgili kanunlara göre, teklifin yürürlük tarihinden sonra aylık bağlanması talebinde bulunanlardan yaşlılık veya emekli aylığı bağlanacak olanlar, söz konusu hükümlerde yaş dışındaki diğer şartları taşımaları halinde yaşlılık veya emekli aylığından yararlanacak.

Emekli maaş hesaplaması

1999 öncesi EYT maaş hesaplaması nasıl yapılacak?

EYT düzenlemesi nasıl çıkarsa çıksın emekli aylığının miktarı kişiye özel olacak. Emekli aylığı hesaplanırken, 2000 öncesi, 2000-2008 arası ve 2008 sonrası hizmetler için ayrı ayrı asgari aylık kuralları uygulanıyor. 2000 öncesindeki hizmetler için emekli aylığında alt sınır, en düşük prime esas kazancın yüzde 70'inden az olamıyor.

Emekli aylığı

2000-2008 döneminde bu oran asgari ücretin yüzde 35'ine düşürüldü. 2008 sonrası dönem için asgari ücretin yüzde 35'i uygulanıyor. Bakmakla yükümlü olunan kişiler varsa aylıkları asgari ücretin yüzde 40'ından az olamıyor. EYT'liler başvuruda bulunduğunda bu üç dönem için ayrı ayrı "tam aylık" hesaplanacak. Daha sonra her bir dönemdeki çalışma süresi toplam prim gününe bölünerek o dönem için "kısmi aylık" tutarı hesaplanıyor. Üç dönemin kısmı aylığı toplanarak emekli aylığı bağlanıyor.

EYT'linin maaşında kesinti olacak mı?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "EYT'lilerin maaşında bir kesinti olacak mı?" sorusuna "Kimsenin maaşında bir kısıntı olmayacak. Herkes hak ettiği maaşı alacak. Nasıl hesaplanıyorsa o şekilde olacak." diye konuştu.


#emekli maaşı
#eyt maaş hesaplaması
#sgk
#e devlet

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.