|

Türkiye, kuru meyve ihracatında şampiyon

Dünya kuru meyve ticareti 7 milyar doları aştı. 1 milyar dolarlık hacmi ile kuru meyve ticaretinden yüzde 13 pay sahibi Türkiye, kuru incir, kuru kayısı ve çekirdeksiz kuru üzüm ihracatında dünya şampiyonluğunu sürdürüyor.

İha
00:00 - 17/05/2008 Cumartesi
Güncelleme: 17:55 - 17/05/2008 Cumartesi
Yeni Şafak
Türkiye, kuru meyve ihracatında şampiyon
Türkiye, kuru meyve ihracatında şampiyon

Dünya kuru meyve ticareti 2007 yılında 7 milyar dolara ulaşırken, Türkiye 1 milyar dolarlık hacmi ile dünya kuru meyve ticaretinden yüzde 13 pay alıyor. Türkiye, kuru incir, kuru kayısı ve çekirdeksiz kuru üzüm ihracatında dünya şampiyonluğunu sürdürüyor. Türkiye'nin geleneksel ihraç ürünleri çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısıda 2007 yılında küresel ısınma nedeniyle dünya genelinde ve Türkiye'de yaşanan üretim düşüşlerinin mevcut hava koşulları devam ettiği takdirde 2008 yılında yaşanmaması bekleniyor.

Dünya genelinde kuru meyve üreticisi ülkeleri çatısı altında barındıran Uluslararası Kabuklu ve Kuru Meyveler Kongresi'nin (INC) 27. Toplantısı 9-11 Mayıs 2008 tarihleri arasında Şili'nin başkenti Santiago'da gerçekleştirildi. Kongre'ye üye ülke, kuruluş ve firmalardan 425 civarında temsilci katıldı.

Kuru meyve üretiminin dünya genelinde ve Türkiye'de 2008 yılında küresel ısınmadan çok fazla etkilendiğini belirten Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri Sezmen Alper, INC toplantılarında kuru meyve üreticisi ülkelerden gelen katılımcıların ifadelerinden 2008 yılında çekirdeksiz kuru üzüm rekoltesinde İran'da yaşanan olumsuz iklim koşulları nedeniyle yüzde 50'lik rekolte düşüşü dışında bir gerileme beklenmediğini, küresel ısınmanın etkisinin 2008 yılında, 2007 yılına nazaran daha az olmasınınöngörüldüğünü söyledi.

Türkiye ve ABD'nin 2008-2009 sezonu çekirdeksiz kuru üzüm üretimlerinin 300'er bin ton olarak tahmin edildiğini anlatan Alper, "İran'da ise bu yıl yüzde 50'lik düşüş ile 60 bin ton çekirdeksiz kuru üzüm bekleniyor" dedi. Türkiye'nin kuru kayısı rekoltesi 130-150 bin ton arası, kuru incir rekoltesi ise 50 bin ton civarında tahmin ediliyor. Uluslararası Kabuklu ve Kuru Meyveler Kongresi'nde Türkiye'yi, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Antep Fıstığı ve Fındık Tanıtım Grupları, İstanbul ve Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri ve İstanbul ve Karadeniz Fındık ve Fındık Mamulleri İhracatçıları Birliği, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği temsilcilerinden oluşan 30 kişilik ekip temsil etti.

Ege İhracatçı Birlikleri adına Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri Sezmen Alper, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ahmet Altındişli, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu eski Üyesi Giyom Pagy ve Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Şube Müdürü Necdet Kömür'den oluşan 4 kişilik ekip katıldı. Kongre süresince, Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri Sezmen Alper, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ahmet Altındişli,Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu eski Üyesi Giyom Pagy tarafından çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısı ürünlerine ilişkin sunum yapıldı.


TÜRKİYE RUSYA PAZARINDA TANITIMA HIZ VERECEK

Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri Sezmen Alper, Türkiye'de kurulu Ege, İstanbul ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birlikleri'nin Rusya'da çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısı tanıtımı için ortaklaşa bir program düzenlediğini, 2008 sonbahar aylarında programın başlayacağını belirterek, INC'nin çalışmalarının tüm kuru meyvelerin tanınmışlığının artırılması ve çeşitli kalite sorunlarının aşılması bakımından son derece önemli olduğunu sözlerine ekledi.


16 yıl önce