Din, dil, ırk fark etmeksizin dünyanın her yerinden İsrail’in Filistin’e uyguladığı soykırıma karşı sesler yükselmeye devam ediyor. Her ses İsrail’in biraz daha yalnızlaşmasına yarayacağı için önemli. Durmadan, yılmadan her platformda ve her ortamda Filistin hakkında konuşmaya devam etmemiz gerekiyor. Sadece konuşmak tabii ki yeterli değil, elimizden geldiğince İsrail’e ve İsrail’i açıktan destekleyenlere karşı bilinçli ve sistematik bir şekilde baskı uygulamaya devam etmeliyiz. Güçsüz olduğumuzu asla düşünmemeliyiz, yeter ki inanalım. Ama sadece inanmakla kalmayalım ve kişisel olarak oluşturduğumuz yol haritamızı Filistin’in haklı davasıyla birleştirelim. İsrail tarafından hunharca katledilen on binlerce canın ne ilk ne de son olduğunu unutmayalım. İsrail kendilerini destekleyenlerden aldığı güçle acımasızca bu katliamlara devam edemeyeceğini bilmeli. Bunu ona bildirecek olan da biziz.
İsrail karşıtı protestolardan biri geçtiğimiz günlerde San Francisco Çağdaş Yahudi Müzesi’nin [San Francisco’s Contemporary Jewish Museum] (CJM) dışında gerçekleşti. Protesto, California Filistin Yahudi Sanatçıları [California Jewish Artists for Palestine] (CJAFP) ve Barış İçin Yahudi Sesi [Jewish Voice for Peace] (JVP) tarafından düzenlendi.
Kendilerini anti-siyonist olarak tanımlayan 10 sanatçı, Micah Bazant, Jules Cowan, Rebekah Erev, Rebecca Maria Goldschmidt, Steph Kudisch, Kate Laster, Ava Sayaka Rosen, Sophia Sobko, Arielle Tonkin ve Irina Zadov, ilk olarak müzede gerçekleşmesi planlanan California Jewish Open başlıklı sergiye Filistin yanlısı eserlerle katılmak için başvurdular.
Müze, 20 Ekim’e kadar sürecek olan sergiyi, “Kaliforniya’daki Yahudi kimliğine sahip sanatçıların şu temel soruya yanıt olarak sanat eserleri sunmaları için bir fırsat” olarak çerçeveledi: Sanatçılar Yahudi kültürünün, kimliğinin ve topluluğunun birçok yönüne nasıl bakıyor? Bağlantıyı geliştirmek, yeniden hayal etmek, sürdürmek veya keşfetmek için mi? CJM, ortaya çıkan serginin “kırk yedi sanatçının Yahudilikle, dünyayla ve kendi tarihleriyle olan bağlarını yansıtan çalışmalarını bir araya getireceğini” iddia etti.
Bu 10 anti-siyonist sanatçıdan 5’inin eseri sergiye kabul edildi. Lakin müze sanatçıların taleplerine yanıt vermeyi reddetti, bunlara “fonlama konusunda şeffaflık ve BDS’ye [Boykot, Tasfiye ve Yaptırımlar] bağlılık” da dahildi. Bu da sanatçıların sergiden çekilmelerine neden oldu. Bir müze yetkilisi yaptığı açıklamada geçmiş sergiler ve konuşmalar için fon sağladığını kabul etti.
Protestoyu düzenleyenler Instagram’da, sanatçıların ve destekçilerinin San Francisco şehir merkezindeki müzede bir araya gelerek CJM’den “derhal ve kalıcı bir ateşkes çağrısı yapma ve İsrail’e Yönelik Kültürel Boykot için Filistin Kampanyasını destekleme” talebinde bulunduklarını açıkladı. “Serginin teması ‘bağlantı’ ama soykırımı durdurmak için elimizden gelen her şeyi yapmadan Yahudi değerlerimiz ve insanlığımızla nasıl bağlantı kurabiliriz?”
CJAFP yaptığı açıklamada, “Filistin Kurtuluşu ve Yahudi toplumu için uzun vadeli taahhütlerde bulunan anti-Siyonist Yahudi sanatçılar olarak, Çağdaş Yahudi Müzesi ve TÜM Sanat ve Kültür kurumlarını İsrail savaş suçlarına ve ırkçı, beyaz üstünlükçü Siyonist siyasi ideolojiye ŞİMDİ ortak olmaya son vermeye çağırıyoruz!” dedi.
Biz, vicdan sahibi herkes, İsrail’e her fırsatta dur dedikçe, baskı kurmaya devam ettikçe İsrail’in ve ona destek verenlerin yalnızlaşması kaçınılmaz olacak.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.