Donald Trump’ın kendisi kadar kabine profillerinin dökümü, bazılarının Türkiye ve Erdoğan karşıtı, kesin/keskin İsrailci olması, yine bazılarının da PKK/YPG, yani ‘Kürt Kartı’ konusunda adanmışlığı belli kesimlerde korku yarattı…
Bu yüzden Trump ve kabinesine bakarak/‘tırsarak’, ABD ve İsrail’le acil yumuşama yolları arama tavsiyeleri ile mesela BRICS’ten gelen son ‘ortak üyelik’ davetinin reddedilmesi türünden nasihatlere dikkatli yaklaşılmalı…
Trump’ın ilk döneminde canına okuyan “neo-con yapı/müesses nizam/derin devlet/CENCOM”la yeni kabine aynı mı, farklı mı? Benzer türler olduğundan Siyonist ve Neocon politikacılar karıştırılabilir. Eşinin iç çamaşırlarına kadar ortaya saçan yapıya kabinede yer vermesi mümkün mü? İlk başkanlığının içine, John Bolton, James Mattis, Rex Tillerson gibi adamları yerleştirerek Oval Ofisi tuzaklayan mahfil bu kabinede yer tuttu mu?
Örneğin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Riyad ve Bakü ziyaretlerini takiben uçakta yaptığı açıklama; “Tayyip Erdoğan’ın başında olduğu Türkiye Cumhuriyeti, İsrail ile hukukunu devam ettirmez, geliştirmez. Böyle bir niyetimiz de söz konusu değil”…
Bu bağlayıcı ve kararlı ifadeler, geleceğe matuf bir çizgiyi de gösteriyor gibi. Ancak sözler kadar, ‘Riyad ve Bakü’ ziyaretleri ertesi, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi temaslarından sonra gelmesi de manidardır…
Yine içlerinde, PKK/YPG’yi, “İsrail’in Kürt Kartı”nı destekleyenler, Amerikan askerlerinin Suriye-Irak’tan çekilmesine karşı olanlar, Türk operasyonlarına itiraz edenler de mevcut…
Dediğimiz gibi, Trump bakanlarının verdiği mesaj ile Türkiye’nin cari tehdit algılamaları uyuşuyor, Türkiye’ye zorlu dört yıl vaadediyor.
Bununla birlikte, kabinenin bir başka özelliği de var; Trump’ın ilk başkanlık döneminden çıkardığı derslerden oluşuyor. Kulağına küpe olmuş tecrübeleri, “hızlı” politikalar uygularken çatlak ses kesinlikle istemediğini gösteriyor…
Bu yüzden bölge ve dünyanın jeopolitik dinamiklerine bakmamız gerekiyor…
Bir kere, Putin-Trump, ABD-İran, S.Arabistan-Körfez-İran, Çin-Ortadoğu-Batı Asya, İsrail-Arap dünyası ilişkilerine yönelik aşırı spekülatif yaklaşımlar ileri sürülüyor, ön yargılar tabu boyutunda savunuluyor…
Trump’ın savaş istemeyen, yeni savaşlara izin vermeyeceğini vaadeden, ilk döneminde de buna uyan temel yaklaşımı, Ortadoğu’da savaşın yayılması ihtimaline ne diyecek? Eğer yüzünü Çin’e çevirme politikasında herkes mutabık ise, Ukrayna ve Ortadoğu’daki hem mevcut hem olası krizleri nasıl besleyecek?
Bazı soruları beraber düşünelim…
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.