Uluslararası Adalet Divanı’nın (UAD) önceki gün Güney Afrika’nın İsrail aleyhine açtığı “soykırım” davasında aldığı ihtiyati tedbir kararları üzerine, İsrail'in Gazze katliamlarına ve soykırım suçlarına destek veren ABD ve İsrail müttefiki birçok ülke İsrail’e sırt çevirdi. Gazze’ye saldırdığında İsrail’e koşup katil Gazze kasabı Netanyahu’yu kucaklayan Batı’lı suç ortakları Lahey’den sonra şimdi İsrail, ABD ve İngiltere’yi birer birer terk ediyor. AB, Almanya, Fransa ve Hollanda, İsrail’i Lahey’ın kararına uymaya çağırdı. Zoru gören ABD ve İngiltere de İsrail’i ‘itidale’ davet etmeye başladı.
UAD, İsrail’in Gazze sakinlerine yönelik öldürme, saldırı ve yıkımla ilgili her türlü eylemden kaçınması ve soykırımı önlemek için tüm tedbirleri almasına hükmetti. Birçok ülke UAD’nin kararını olumlu karşılarken Tel Aviv’in bu karara uyma zorunluluğuna da vurgu yaptı. Soykırım davasında İsrail’in yalnız kalması dikkati çekti. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu ile AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, kararla ilgili, “AB, bunların tam, derhal ve etkili bir şekilde uygulanmasını beklemektedir” dedi. Birleşmiş Milletler (BM) Sözcülük Ofisi, “İsrail’in soykırımı önlemek için tüm tedbirleri alması” ve “İsrail devleti, Gazze’de yürüttüğü askeri operasyonları derhal durdurmalı” hükümlerinin not edildiğini kaydetti. Alman hükümeti, UAD’nin İsrail ile ilgili kararının uluslararası hukuk kapsamında bağlayıcı olduğunu ve İsrail’in de bunlara uymak zorunda olduğunu belirtti.
Fransa Dışişleri Bakanlığı, “Fransa, Uluslararası Adalet Divanı’na güvendiğini ve onu desteklediğini bir kez daha belirtiyor” dedi. İspanya Dışişleri Bakanlığı, “ateşkes” ve “iki devletli çözüm” çağrılarını yineleyerek “UAD’yi destekliyoruz ve şiddet sarmalını durdurmak için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
Hollanda’nın geçici hükümeti, UAD’nin İsrail’e yönelik aldığı ihtiyati tedbir kararlarına uyulması çağrısında bulundu. Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, karara ilişkin, “İnsanlığın zaferi, İsrail’in yaptığı soykırımı durdurmalı” ifadesini kullandı. İrlanda ve İspanya karardan memnun olduğunu dile getirdi. Mısır, İsrail’e UAD’nin Gazze Şeridi'ne ilişkin tedbirlerine uyma çağrısı yaptı. Suudi Arabistan kararı memnuniyetle karşıladı.
Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde (UCM) üst düzey görev yapmış bazı Müslüman ülke avukatları, editörler UAD’nin kararına ilişkin yaptıkları değerlendirmede, “Çok yakın bir gelecekte Netanyahu’ya ve İsrail ordusu komutanlarına ve askeri kampanyaya katılan kişilere karşı tutuklama emirlerinin çıkarıldığı haberlerini görmemiz gerçekten mümkün” olduğunu öne sürerek, “Netanyahu hükümetinin siyasi iflasının UAD’nin kararından sonra da devam edecek, bu durum İsrail’i zamanla kesinlikle daha fazla izole edecek” öngörüsünde bulunmuşlardı.
Gazze’deki savaş ile ilgili İsrail’in en önde gelen gazetelerinden Haaretz’de dikkat çeken bir analize yer verildi. Analizde ‘Rehine krizinden Hamas’ın çöküşüne kadar herkesin bildiğini söylemenin zamanı geldi: Netanyahu’nun kazanması mümkün değil’ ifadelerine yer verildi.
Uluslararası Adalet Divanı’nın (UAD) İsrail’e karşı soykırım davasının sonuçları tüm dünyada yankılanırken ABD’den de Başkan Joe Biden’a karşı soykırım davası haberi geldi. ABD merkezli Anayasal Haklar Merkezi (CCR), Gazze’deki soykırımın önlenememesi nedeniyle ABD Başkanı Joe Biden ve yönetimine karşı bir dava açmıştı. Al Jazeera’da yer alan habere göre dava, Kaliforniya’daki bir federal mahkemede görülmeye başlandı.
Davacılar, Gazze’deki soykırımın devam etmesinin, davalılar Biden, Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin’in İsrail’e verdiği koşulsuz destekle mümkün olduğunu iddia ediyor.
Davacılar, federal mahkemenin ABD’nin, İsrail’in Gazze’deki saldırganlığına son vermesi için nüfuzunu kullanmaya çağırmasını talep ediyor. Dava, geçen yılın Kasım ayında CCR tarafından ilk kez sunulmuştu.
Beyaz Saray, ABD’nin İsrail’in Gazze’deki eylemlerinde soykırım belirtisi görmediğini, ancak Filistinli nüfus arasındaki kayıpların sayısını aşırı bulduğunu söyledi. İngiltere ise UAD’nin hükmünün, İngiltere’nin talep ettiği sürdürülebilir ateşkese yardım etmeyeceğini savundu.
Uluslararası Adalet Divanı’nın soykırım kararına rağmen İsrail dün de katliamına devam etti. Katliamın 113 gününde Gazze’ye bomba yağdırdı. Han Yunus’ta pek çok noktayı vurdu. Lahey’deki UAD’nın Gazze’deki kanıtları yeterli bularak İsrail’i soykırım suçundan yargılama kararı vermesi hukukçuları memnun etti. UAD, 26 Ocak’taki tarihi duruşmada İsrail’in cezalandırılacağı sinyalini de verdi. Dünya şimdi Ulusal Adalet Divanı'nın İsrail’i cezalandırıp cezalandırmayacağını, cezalandırdığı taktirde BM’nin olası kararı nasıl uygulayacağını merak ediyor. Zira UAD’ın İsrail’i soykırım suçundan yargılama ve Gazze’ye yapılacak operasyonların durdurulma kararlarına rağmen İsrail'in bu kararlara uymamasını kendi inisiyatifi ile mi aldığı yoksa ABD ve İngiltere’nin desteğinin mi söz konusu olduğu merak ediliyor! Bekleyip göreceğiz.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.