Ticaret Bakanı Ömer Bolat, TRT Haber canlı yayınında, İsrail'e karşı alınan yeni tedbir kararlarını ve 'İsrail ile ticaret' algılarının aslını anlattı. "Türkiye, dünyada İsrail'e ilk ambargoyu uygulayan ülke oldu" diyen Bakan Bolat, "Bunu yaparken herhangi bir kaybı önemsemedik. Bizim için önemli olan Gazzelilere zulmün sona erdirilmesi. Tespit ettiğimiz ürünler, İsrail açısından önemli ürünler." diye konuştu. İsrail ile ticarette karmaşık bir yapı olduğunu belirten Bakan Bolat, "Filistin ile yapılan herhangi bir ticaret İsrail'in limanlarından geçiyor. Çıktığı yer de girdiği yer de İsrail yazılmalı yoksa kabul etmiyorlar. İsrail pasaportuna sahip 2 milyondan fazla Müslüman Filistinli de var ve ticaretlerini oradan yönetiyorlar" ifadelerini kullandı. Yalan haberlerin kaynağının İsrail istihbaratı olduğunu tespit ettiklerini vurgulayan Bakan Bolat, "Sanki İsrail askerlerine yakıt satılıyormuş gibi büyük bir iftira gördük. Vatandaşlarımız siyaset istismarcılığı yapılarak atılan bu iftiralara itibar etmesinler." dedi.
Bakan Bolat'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
"Dünyada BM nezdinde maalesef İsrail'e karşı toplu ya da bireysel bir ambargo kararı alınmadı. Başkalarını beklemeden tam 42 bin ton yardım malzemesini Gazze'ye ulaştırmayı başardık. Bütün dünyada Gazze'ye en çok yardım ulaştıran iki ülkeden biri Türkiye oldu.
İsrail'e ihracat kısıtlaması
Uluslararası kamuoyuna bir işaret fişeği olması amacıyla bizden İsrail'e giden ihracatı özellikle önemli kalemlere geçici olarak sınırlandırma getirdik. Bunu yaparken herhangi bir kaybı önemsemedik. Bizim için önemli olan Gazzelilere zulmün sona erdirilmesi. Tespit ettiğimiz ürünler İsrail açısından önemli ürünler.
"Yalan haberlerin kaynağı İsrail istihbaratı"
"Türkiye, İsrail'e jet yakıtı satıyor" iddiaları
Ümidimiz İsrail'in aklını başına alması ve insani yardım çalışmalarının bir an önce başlamasıdır. Bugüne kadar Filistin için elimizden geleni yaptık, yapmaya da devam edeceğiz.
Filistin tarafının kendilerinin doğruladığı ve Filistin ekonomisi için ne kadar önemli olduğunu anlatmalarına karşı birileri siyasi fırsatçılık yaparak suyu bulandırmaya çalıştı. Her platformda biz Filistinlilerin yanında olmaya çalışıyoruz. Bazı Batılı ülkeler havadan yardım yapmaya çalışıyor. Uçaklarla 30 tonluk yardım atabiliyorlar. Biz 42 bin ton yardım yaptık. Bir yanda 42 bin ton yardım bir yanda 30 ton. Kanallar açık olsa daha fazlasını da yapacağız."