Suriye’de 61 yıllık Baas rejimi, 8 Aralık’ta muhaliflerin Şam’a girmesiyle sona erdi. Esed rejiminin çöküşü, halkın yanı sıra ekonomide de rahatlama getirdi. Yeni yönetim, döviz alım-satım yasağını ve cezalarını kaldırırken, ithalat ve ihracat üzerindeki kısıtlamaları serbestleştirdi.
Suriye’de yeni dönemin ardından Şam’da bankalar yeniden açılırken, para çekme makineleri önünde kuyruklar oluştu. Ancak Suriyeliler hâlâ büyük miktarda nakit taşımak zorunda kalıyor. Ülkedeki en büyük banknot olan 5 bin Suriye lirası, yalnızca yarım litrelik bir su almaya yetiyor. Serbest piyasada 1 Türk lirası, yaklaşık 400 Suriye lirasına eşit.
BANKNOT BALYALARIYLA ALIŞVERİŞ YAPMAK ZORUNDA KALIYORLAR
Para sayma makineleri, küçük esnaf ve işportacılar dahil her yerde kullanılıyor. Dört kişilik bir aile, bir restoranda yemek yediğinde veya alışveriş yaptığında ödeme için banknot balyalarına ihtiyaç duyuyor. Ekonomideki bu yeni dönem, halkın hayatını kolaylaştırmaya başlasa da para biriminin değeri ve nakit kullanımı hâlâ büyük bir sorun olarak öne çıkıyor. Suriyeliler, Esed’in devrilmesinin ardından yeni dönemde özgürlüğün ekonomiye de yansıdığını, gelecekten de ümitli olduğunu vurguluyor.