3D baskı 1980'lerde Chuck Hull'un küçük bir bardak tasarlayıp bastığı zaman başladı. Eklemeli imalat olarak da bilinen 3D yazdırılmış nesneler, nesne tamamlanana kadar ardışık malzeme katmanlarını döşeyen bir dijital dosyadan ve yazıcıdan oluşturulur. Her katman, gerçek nesnenin ince dilimlenmiş bir kesitidir.
Geleneksel üretimden daha az malzeme kullanılarak yapılan bu üretim maliyetleri ciddi oranda azaltıyor. 3D baskıda kullanılan malzemelerin çoğu termoplastiktir - ısıtıldığında sıvılaşan ancak soğuduğunda katılaşmayacak ve zayıflamayacak bir plastik türü.
İsrailli bilim adamları, insan hücrelerini kullanarak dünyanın ilk 3D baskılı kalbini yaptılar. Ekip, hücre içeren bir "bioink" oluşturdu ve bunu organı 3d yazıcıda katman katman yazdırmak için kullandı.
İnşaat son derece masraflı ve uzun zaman gerektiren bir alanken Fransa’da 3d yazıcı kullanılarak yapılan ev toplam 54 saatte tamanlandı. Bu ev, 4 odalı tasarlanırken normal endüstriyel bir yapıdan yüzde 50 daha ucuz mal edildi. Üstelik ev tasarlanırken engelliler için dijital kontrol olanağı da eklendi.
Koronavirüs ile etkilendiğimiz bu günlerde hayatımızda hız kavramanın da önemi ortaya çıktı. Hızlı bir şekilde sahra hastenelerine ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde 3d yazıcılar ile bu tarz binalar yapabilir hem de bunun maliyetini son derece kısıtlı bir düzeyde tutabiliriz.
Üretim için geliştirlen ve büyük masraflar yapılan kalıpları ise 3d yazıcılar ile yapmak son derece kolay ve maliyetsiz. Bir fabrikada üretilen kalıbın maliyeti 10 bin lirayı bulurken bunu 3d yazıcı ile yapmak 10 liraya geliyor. Bunun yanı sıra binlerce liraya mal olan müzik aletlerini de evinizde kendiniz tasarlayabiliyorsunuz.
Türkiye 3d teknolojisinde de savunma sanayisinde olduğu gibi bir atılım yapıyor. Birçok 3d yazıcı fabrikası kurulurken ülkemizde bulunan ZAXE 3d yazıcı firması dünyanın bu alanda sayılı üreticilerinden biri. Ülkemizdeki en büyük 3d yazıcı fabrikasını kuran ekibin Yönetici Ortağı olan Dr. Emre Akıncı başarı hikayelerini şu sözlerle anlattı:
''2015 yılında 3 kişi ile yola çıkan Zaxe bugün her biri alanında uzman yaklaşık 30 kişilik bir ekiple hizmet veriyor. 1200 metrekare alana yayılan merkez ofiste tasarım, üretim, pazarlama, teknik servis, gönderim gibi iş kalemlerini tek elden yürüyor. İlk yerli üretim 3D yazıcı markası olmanın sorumluluğunu ve bilincini taşıyan Zaxe kurucuları ve uzman ekibi aynı zamanda, Türkiye’de üretimi teşvik eden etkinliklerde 3D yazıcı teknolojisini anlatarak bu alanda farkındalık oluşmasına katkıda bulunuyor.
Akıncı ürünün ulaşılabilrliğini şu şekilde anlattı:
Geçtiğimiz günlerde yine bir teknoloji girişimi olan Peak Games rekor bir bedelle 1.8 milyar dolara satılmıştı. Dünya’da teknolojinin gelişim hızı giderek artarken Türkiye’nin de bu alanda yaptığı atılımlar ülkemizin bölgedeki en güçlü söz sahibi olması anlamına da geliyor.